Technologie opnieuw gedefinieerd – de nieuwe MAN Lion's City

Bushalte in Chicago

Met klanten voor klanten ontwikkeld.

Met de nieuwe generatie van de MAN Lion’s City doet een compleet nieuw ontwikkelde stadsbus, die over de goede genen van de bestaande MAN-bussen beschikt, zijn intrede in binnensteden. Tijdens de ontwikkeling van de compleet nieuwe bestuurderswerkplek hebben wij met onze klanten samengewerkt.

MAN-ontwikkeling.

Wij nemen de tijd bij het ontwikkelen, zodat wij ook in de toekomst voertuigen in de beproefde MAN-kwaliteit aan u kunnen aanbieden.

7jaar ontwikkeling

Er zit zeven jaar ontwikkeling in de nieuwe MAN Lion's City. Dat klinkt lang, maar is noodzakelijk voor een perfecte stadsbus. Tijdens de ontwikkeling hebben wij enkele mijlpalen bereikt.

Gedurende het ontwikkelingsproces werden er 18 prototypes, vijf duurlopers, acht veldtestvoertuigen en 20 launchvoertuigen gebouwd. Alles om u geteste en beproefde MAN-kwaliteit en jarenlang rijplezier te bezorgen.

Jarenlange ervaring die zich uitbetaalt

MAN is al jarenlang actief op het gebied van stadsbussen en bouwt op basis van zijn jarenlange ervaring voertuigen van het hoogste kwaliteits- en innovatieniveau. Dit komt bij de nieuwe MAN Lion’s City vooral tot uiting in de modulariteit en het grote aantal modellen. Voor alle toepassingen en eisen bieden wij het juiste concept en de passende voertuigconfiguratie.

Getest deursysteem van MAN

1miljoen testcycli

Kwantiteit zorgt voor kwaliteit

Bij de nieuwe Lion’s City wordt een nieuw en door MAN zelf ontwikkeld deursysteem toegepast. Verschillende testen, bijvoorbeeld een temperatuurniveautest, corrosietesten van de afzonderlijke onderdelen en een voertuigtest in Spanje, Zweden en Oostenrijk, leverden nuttige inzichten voor de ontwikkeling op.


MAN EfficientHybrid (automatisch start/stop-systeem)

Meer rendement en beter voor het milieu in het lijnverkeer: Met de optionele uitrusting MAN EfficientHybrid bespaart uw MAN Lion’s City door intelligent energiemanagement meteen op drie onderdelen - bij het brandstofverbruik, bij de uitstoot van schadelijke stoffen en bij de geluidsemissies.

De voordelen van MAN EfficientHybrid

Met MAN EfficientHybrid wordt uw MAN Lion's City voorzien van intelligent energiemanagement. Het belangrijkste onderdeel is een robuuste en slijtagevrije elektromotor, die in de aandrijflijn tussen de motor en de transmissie wordt ingebouwd en dienst doet als krukas-startmotordynamo. Dankzij deze dynamo met een op het voertuigdak geplaatste UltraCap-energieopslag en een intelligente besturing neemt de energie-efficiëntie van uw voertuig aanzienlijk toe. Overigens: MAN stadsbussen met EfficientHybrid zijn in het bezit van de officiële goedkeuring voor hybridebussen.

MAN Lion's City met EfficientHybrid-module

Recuperatie van remenergie

Elke remactie is voor uw MAN Lion’s City met EfficientHybrid een voordeel. Want de beschikbare recuperatie-energie wordt door de krukas-startmotordynamo onmiddellijk in elektrische energie omgezet.

Stoppen zonder emissies voor schadelijke stoffen en geluid

Uw passagiers ervaren de hybridetechnologie bij bushaltes en rode verkeerslichten als de stop-/startfunctie de dieselmotor van uw MAN Lion's City automatisch uitschakelt. Het brandstofverbruik en de daarmee samenhangende emissies voor schadelijke stoffen en geluid nemen af tot nul. Het intelligent energiemanagement verzorgt de stroomvoorziening van het boordnet met de in de UltraCap-module opgeslagen gratis energie.

Met brandstof en emissie geoptimaliseerde rit

Omdat de opgeslagen elektriciteit ook tijdens de rit wordt gebruikt, hoeft de dieselmotor minder energie te generen. Op deze wijze bespaart u extra op het brandstofverbruik en emissies.

Duurzaam, onderhoudsvrij systeem

De MAN EfficientHybrid-technologie is zo geconstrueerd dat ze duurzaam en onderhoudsvrij is: De krukas-startmotordynamo is een koolstofborstelloze motor die werkt zonder mechanisch ingrijpen. De UltraCap-energieopslag heeft een extreem lange levensduur. Tot 2,6 miljoen stop-/startcycli zijn geen probleem voor uw MAN Lion’s City met EfficientHybrid.

Systeemcomponenten en hun werking

De krukas-startmotordynamo
De aan het vliegwielhuis van de motor gemonteerde krukas-startmotordynamo heeft in het MAN EfficientHybrid-systeem twee functies: Bij vertragen en remmen van het voertuig werkt het als dynamo: Het gebruikt beschikbare mechanische energie om stroom op te wekken (recuperatie). Bij wegrijden daarentegen werkt de krukas-startmotordynamo als elektrische startmotor: Het zet de eerder opgewekte elektrische energie weer om in bewegingsenergie.

De UltraCap-energieopslag
De 48V-UltraCap-energieopslag bevat meerdere afzonderlijke cellen met condensatoren met zeer groot prestatievermogen. In tegenstelling tot normale accu’s wordt de elektrische energie hier puur elektrostatisch en zodoende zonder chemische processen opgeslagen. De condensatoren kunnen grote hoeveelheden elektriciteit zeer snel opslaan en weer afgeven. Bovendien zijn deze lichter en compacter dan normale accu’s.

Het intelligent energiemanagement
De MAN EfficientHybrid-technologie maakt zodanig gebruik van de opgeslagen energie dat het voertuig altijd een maximaal besparingspotentieel op het brandstofverbruik en de uitstoot van schadelijke stoffen bereikt. Het zelflerende energiemanagement geeft automatisch voorrang aan energie: Tijdens de korte stops geeft het systeem de hoogste prioriteit aan de stroomvoorziening van het boordnet. Als in de UltraCap-module voldoende energie is opgeslagen, slaat het systeem ook tijdens de rit elektriciteit op in het boordnet en ondersteunt het elektrisch het aandrijfvermogen van de dieselmotor.

De MAN Lion's City met EfficientHybrid onderweg

De ritcyclus van de MAN Lion's City met EfficientHybrid-module

Tijdens het vertragen van het voertuig voor een rood verkeerslicht of de volgende bushalte zet de krukas-startmotordynamo de vrijgekomen remenergie om in elektrische energie (1). De op deze wijze opgewekte energie wordt in de condensatoren met zeer groot prestatievermogen van de UltraCap-module opgeslagen.

Als het voertuig tot stilstand is gebracht, schakelt het MAN EfficientHybrid-systeem de verbrandingsmotor uit (2). Op hetzelfde moment neemt de UltraCap-opslag de stroomvoorziening van het elektrische boordnet over. Alle functies zoals het openen en sluiten van de deuren, de interieurverlichting of ventilatie worden dan gevoed met elektriciteit uit de opslag.

Bij weer wegrijden gebruikt de krukas-startmotordynamo de aanwezige energie van de UltraCap-condensatoren voor het starten van de verbrandingsmotor.

Als er voldoende energie is opgeslagen in de UltraCap-module, voorziet het EfficientHybrid-systeem het boordnet ook tijdens het rijden van elektriciteit (3). Bovendien kan de krukas-startmotordynamo het overschot van de opslagen energie gebruiken als aanvullende hybride aandrijving om de verbrandingsmotor te ontlasten.

Het MAN EfficientHybrid-systeem - technische gegevens

Opslagcapaciteit van de UltraCap-energieopslag 40 Wh
Krukas-startmotordynamo (KSG)
resp. geïntegreerde startmotordynamo (ISG)
3-fase reluctantiemachine
Koeling Luchtgekoeld
Max. vermogen 12 kW
Max. koppel 220 Nm
Meergewicht 170 kg
Goedgekeurd als hybride voertuig Ja
Stop-/startfunctie Ja
De stroomvoorziening van het elektrische boordnet Ja
Ondersteuning verbrandingsmotor Ja
MAN Bus M-PULSE

MAN M-PULSE: Duurzame mobiliteit en efficiënte transportoplossingen

Met het innovatiemotto M-PULSE geeft MAN als visionair en pionier de beslissende impuls voor de transportwereld van morgen. De focus ligt op duurzame mobiliteit, een emissievrije toekomst en het onderzoek naar en de succesvolle implementatie van efficiënte en economische transportoplossingen.


Wij zijn er voor u

Contactformulier
Contactformulier

Hebt u nog vragen over het MAN serviceaanbod? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Contact met ons opnemen
MAN partner in de buurt vinden
MAN partner in de buurt vinden

Met de werkplaats- en dealerzoekfunctie vindt u de juiste MAN partner bij u in de buurt.

Uw MAN partner in de buurt