De toekomst opnieuw gedefinieerd – de nieuwe MAN Lion’s City G

Dankzij techniek mijlenver voor – de aardgasbus van MAN

Tientallen jaren ervaring met krachtige efficiëntie

Als uitvinder van de dieselmotor beschikt MAN over tientallen jaren expertise, die ook bij de ontwikkeling van gasmotoren en -bussen wordt toegepast. Met visionaire ideeën zet MAN zijn traditie als drijvende kracht betrouwbaar voort: rechtstreeks op weg naar een schone, duurzame toekomst. Zo voldoet de nieuw ontwikkelde E18-gasmotor aan de emissiestandaard Euro 6 en blijft deze ver onder de momenteel voorgeschreven grenswaarden. U kunt het personenvervoer in uw gemeente betrouwbaar op deze technologie baseren. Duurzaamheid is bij MAN namelijk meer dan slechts een woord.

Visionaire ideeën voor meer levenskwaliteit

MAN is markt- en technologieleider op het gebied van aardgasaandrijvingen en beschikt over uitgebreide technische knowhow. Maar de innovaties stoppen niet bij de motor. De nieuwe MAN Lion’s City G zit van het chassis tot onder het dak vol met ideeën voor meer comfort en milieuvriendelijkheid, van slimme oplossingen voor een veilig en comfortabel tanksysteem tot extra efficiëntieverhoging door de MAN EfficientHybrid.

De gasmotor met efficiënte techniek

Hier is minder echt meer

Efficiënter dan ooit tevoren: de in 2018 geïntroduceerde dieselmotor D15 vormt de innovatieve basis voor de nieuw ontwikkelde 9,5 liter zescilinderlijnmotor E18 met vier kleppen per cilinder. Door slimme downsizing kon bij een kleinere cilinderinhoud tegelijkertijd het koppel worden verhoogd. Dit bespaart veel brandstof. En met de nieuw ontwikkelde uitlaatgasrecirculatie (UGR) en de uitlaatgasnabehandeling met een 3-wegkatalysator worden de wettelijk voorgeschreven grenswaarden van de emissiestandaard Euro 6 ruimschoots onderschreden.

De corrosiebestendige gastanks

Absoluut milieuvriendelijk

In de nieuwe MAN Lion’s City G worden weinig, maar wel grote type 4-gasflessen gebruikt, die veilig en onderhoudsvriendelijk onder een aerodynamische kap op het dak zijn aangebracht. Een regelmatige drukcontrole bij deze flessen is in de meeste landen niet vereist. Minder gewicht, geen corrosie en lagere onderhoudskosten zijn andere voordelen van de innovatieve aanpak van MAN. In het modulaire systeem kan maar liefst 1.875 liter worden opgeslagen, waardoor een actieradius van tot wel 500 kilometer mogelijk is.

Technische gegevens

Motor E1856 LOH01
E1856 LOH02
Emissieniveau Euro 6
Aantal cilinders / positie 6 / staand in lijn
Aantal kleppen per cilinder 4
Cilinderinhoud (l) / boring (mm) / slag (mm) 9,5 / 118 / 145
Compressieverhouding 13 : 1
Nominaal vermogen (kW / pk) 206/280
Nominaal toerental (1/min) 1.900
235/320
Max. koppel (Nm) bij toerental (1/min) 1.200 bij 900 - 1.500
1.400 bij 900 - 1.500
Stationair toerental (1/min) 550
Gewicht (kg) 900
Olievolume zonder/met oliefilter (l) 39/40,5
Olieverversingsinterval 30.000 km
Klepstelinterval 30.000 km
Service roetfilter -
Koudstartvermogen (zonder aanvullende maatregelen) Tot -15 °C
De hybride aandrijving voor meer efficiëntie

MAN EfficientHybrid – efficiënt start/stop-bedrijf

Met de optie MAN EfficientHybrid doet een intelligent energiemanagementsysteem zijn intrede in de nieuwe MAN Lion’s City. Het belangrijkste onderdeel is een robuuste en slijtagevrije elektromotor, die in de aandrijflijn tussen de motor en de transmissie wordt ingebouwd. Bij het remmen op de motor of het gewoon remmen werkt de krukasstartdynamo als dynamo en omgekeerd ook als startmotor. Zo bespaart u bovendien brandstof en verbetert u het rijcomfort.

Video bekijken

Emissiearm met biogas

Mooie prestatie: meer levenskwaliteit door minder emissie

Van alle fossiele brandstoffen is aardgas het schoonst. Dankzij de innovatiekracht van MAN is de uitstoot van schadelijke stoffen inmiddels maar liefst 97% minder dan bij oudere dieselmotoren. Bijzonder milieuvriendelijk: de tank van de MAN Lion’s City G kan ook met biomethaan worden gevuld. Met deze CO2-neutrale optie kan gedurende een periode van 12 jaar 39.000 ton CO2 worden bespaard. Overigens: de motor draait zeer rustig en maakt daardoor veel minder geluid dan een dieselmotor.


Wij zijn er voor u

Contactformulier
Contactformulier

Hebt u nog vragen over het MAN serviceaanbod? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren u graag.

Contact met ons opnemen
MAN partner in de buurt vinden
MAN partner in de buurt vinden

Met de werkplaats- en dealerzoekfunctie vindt u de juiste MAN partner bij u in de buurt.

Uw MAN partner in de buurt