Technologie & competentie

MAN AttentionGuard in de bus

Dubbele veiligheid op lange afstanden: Attentie-assistent plus rijstrookbewaking

Touringcar rijdt op de snelweg. Markeringen geven aan hoe de videocamera achter de voorruit de afstand van de bus tot de rijstrookmarkering opneemt.

Bij reisverkeer kan het op lange en monotone trajecten op snel- en binnenwegen voorvallen dat de chauffeur vermoeid raakt en diens concentratie verslapt. Het gevolg is een duidelijk verhoogd risico op een ongeval. Ook wettelijk voorgeschreven rij- en rusttijden bieden hier slechts beperkte bescherming. De MAN-AttentionGuard minimaliseert het risico op een ongeval op lange trajecten doordat hij de eerste tekenen van concentratieverlies en oververmoeidheid herkent voor de situatie kritiek kan worden. De MAN-AttentionGuard is gebaseerd op het MAN-LaneGuardsysteem (LGS) dat met een camera controleert of de bus het juiste rijvak blijft aanhouden.

Functie en bediening

De MAN-AttentionGuard gebruikt de cameragegevens van LGS en andere, relevante voertuiggegevens. Een mathematisch model evalueert het aantal keer dat het voertuig binnen een bepaalde tijd zijn rijvak verlaat en trekt daaruit conclusies over mogelijk concentratieverlies of oververmoeidheid van de chauffeur. Gedurende ong. 10 seconden verschijnt de melding "Pauze aangeraden" op de display, bovendien wordt er ook een akoestisch en haptisch signaal gegeven. Het systeem schakelt zichzelf in bij een snelheid van meer dan 60 km/u en kan via de LGS-toets in- en uitgeschakeld worden.

Het LGS waarschuwt reeds nadat het voertuig eenmaal zijn rijvak verlaten heeft, de AttentionGuard daarentegen reageert pas na meerdere keren als het stuurgedrag van de chauffeur in vergelijking met het begin van de rit opvallend gewijzigd is. Beide systemen dragen in grote mate bij tot de verhoging van de veiligheid van de chauffeur en reizigers op verre reizen - uiteraard ook bij nachtelijke reizen. Aangezien ongevallen actief vermeden worden, worden ook de reparatiekosten en uitvaltijden gereduceerd. AttentionGuard plus LGS – intelligente veiligheid die meer dan de moeite waard is.