Technologie & competentie

MAN AttentionGuard in de bus

Dubbele veiligheid op lange trajecten: Vermoeidheidsassistent plus rijstrookbewaking

Een touringcar rijdt op de snelweg. De videocamera achter de voorruit registreert aan de hand van markeringen de afstand van de bus tot de rijstrookbegrenzing.

In het reizigersverkeer komt het bij lange en eentonige trajecten op snelwegen of provinciale wegen voor dat de bestuurder vermoeid raakt en dat zijn concentratie verslapt. Het gevolg is een aanzienlijk grotere kans op ongevallen. Ook wettelijk voorgeschreven rij- en rusttijden bieden maar beperkte bescherming hiertegen. De MAN AttentionGuard helpt binnen de systeemgrenzen erbij de kans op ongevallen te minimaliseren door eerste tekenen van verslappende concentratie en oververmoeidheid te herkennen. De MAN vermoeidheids herkenning assistent is gebaseerd op de techniek van het Lane Guard System (LGS) van MAN, dat met een camera bewaakt of er binnen de rijstrook wordt gereden.

Functie en bediening

De MAN vermoeidheids herkenning assistent maakt gebruik van de cameragegevens van het LGS en van andere relevante voertuiggegevens. Een wiskundig model analyseert het aantal rijstrookoverschrijdingen in een bepaalde periode en trekt daaruit conclusies ten aanzien van mogelijk verslappende concentratie of oververmoeidheid van de bestuurder. Op het display is 10 seconden lang de melding "Pauze aanbevolen" te zien. Daarnaast wordt de bestuurder akoestisch en haptisch gewaarschuwd. Het systeem wordt boven 60 km/u automatisch geactiveerd en kan via de LGS-knop worden uit- en ingeschakeld.

Het LGS waarschuwt al bij een eenmalige rijstrookoverschrijding. De MAN vermoeidheids herkenning assistent reageert echter pas bij meerdere overschrijdingen, als het stuurgedrag van de bestuurder flink verandert ten opzichte van het begin van de rit. Beide systemen leveren een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de veiligheid voor bestuurder en passagiers op verre reizen, en uiteraard ook bij nachtritten. Wij ondersteunen de bestuurder bij het actief vermijden van ongevallen en helpen zo ook de reparatiekosten en de stilstandtijden te verminderen. AttentionGuard plus LGS – intelligente systemen die uw veiligheid sterk verbeteren.