Technologie & competentie

MAN EfficientCruise®

GPS-gestuurde cruise control

De nieuwe generatie MAN EfficientCruise®

De GPS-gestuurde cruise control EfficientCruise® registreert het routeverloop met hellingen en afdalingen maar liefst drie kilometer vooruit. Zo kan hij de rijstand en de snelheid altijd aanpassen ten behoeve van een zuinige rijstijl. Het terugschakelen wordt ‒ wanneer dit zinvol is ‒ onderdrukt.

De nieuwe generatie EfficientCruise® maakt nu nog anticiperender rijden mogelijk. Het rustig en verbruiksgeoriënteerd ingrijpen in de versnellingskeuze voorkomt niet alleen grote trekkrachtonderbrekingen, maar geeft de bestuurder ook een zeer harmonieus rijgevoel. De bestuurder kiest gewoon zijn gewenste snelheid en stelt een van de vier niveaus van de mogelijke snelheidstolerantie in (ECO-level I - IIII). Level I betekent de kleinste afwijking van de ingestelde snelheid, level IIII de grootste. Level IIII maakt een maximale brandstofbesparing mogelijk en is ideaal voor weinig verkeer op snelwegen en provinciale wegen. Via een tuimelschakelaar kan het ECO-level tijdens het rijden op elk moment aan de actuele verkeerssituatie worden aangepast.

EfficientRoll ‒ intelligent rollen door situatieve activering

Dankzij innovatieve technologie wordt nu ook het rollen door middel van GPS-vooruitblik intelligent gestuurd. Hier heeft MAN het potentieel voor brandstofbesparing opnieuw flink uitgebreid. Zelfs bij een lichte afdaling schakelt de transmissie automatisch in de vrijstand "N" – echter alleen als er daadwerkelijk brandstof kan worden bespaard. Zo wordt de vaart meegenomen en het voertuig verliest minder snel snelheid dan met een ingeschakelde versnelling. Met de intelligente activering is het gebruik zeldzamer, maar tegelijkertijd efficiënter.

Innovatieve MAN-technologie ‒ een meerwaarde voor bestuurder en milieu

De nieuwe generatie MAN EfficientCruise® bespaart door de combinatie met EfficientRoll nog meer brandstof dan tot nu toe en laat het voertuig milieuvriendelijker dan ooit over de wegen rijden. Het rustig ingrijpen door de cruise control verhoogt het comfort voor de bestuurder van het voertuig enorm en is daarom een optimale ontlasting voor hem. Zo kan de bestuurder zich in de toekomst nog comfortabeler en vrijwel zonder tijdverlies volledig op zijn rijtaak concentreren.