Truck  |  Bus 

Veilig door het binnenstadsverkeer

Naar aanleiding van de invoering van strengere voorschriften voor overlevingsruimte in geval van kanteling voldoen nu ook de streek- en stadsbussen van MAN Truck & Bus aan de voorschriften van ECE R66.02.

  • Zo voldoen alle MAN Lion's City-bussen voortaan aan de voorschriften van de kantelnorm ECE R66.02, die in oktober 2017 van kracht wordt.
  • Bovendien heeft MAN in verband met de richtlijn vrijwillig de bovenbouw van zijn klasse I-stadsbussen verder verstevigd.
  • Alle bussen zijn standaard uitgerust met ABS. ESP, het automatisch verlichtings- en ruitenwissersysteem en het bandenspanningscontrolesysteem zijn leverbaar als optie.

De strengere voorschriften van de norm UN ECE R66.02 betreffende de sterkte van de bovenbouw gelden niet alleen voor toerbussen, maar ook voor bussen van klasse II, d.w.z. streek- en stadsbussen. Voortaan zijn alle stadsbussen van MAN Truck & Bus voorzien van een verbeterde kantelbeveiliging, ook stadsbussen van klasse I. “We willen de passagiers die met onze streek- en stadsbussen reizen optimale veiligheid kunnen bieden, ongeacht de voertuigklasse”, zegt Rudi Kuchta, hoofd Bus Sales van MAN Truck & Bus.

Een belangrijk onderdeel van de richtlijn, die vanaf 9 november 2017 voor alle nieuw geregistreerde bussen van klasse II en III geldt, is de definitie van een overlevingsruimte in geval van kanteling. Bij een dergelijk incident moet de structuur een aanzienlijk grotere hoeveelheid energie kunnen absorberen, zodat de overlevingsruimte voor de passagiers intact blijft. Om aan de wettelijke voorschriften te voldoen, verstevigt MAN de voertuigconstructie met onderdelen van hoogwaardig staal. Deze onderdelen geven de bovenbouw de vereiste sterkte en zorgen er in belangrijke mate voor dat de energie die bij een ongeval vrijkomt optimaal wordt geabsorbeerd. De impact op het interieur is gering.

MAN hecht ook veel belang aan de rijveiligheid. Daarom zijn de streek- en stadsbussen ook standaard uitgerust met ABS en zijn de volgende voorzieningen leverbaar als optie: ESP bij afzonderlijke voertuigen, het automatisch verlichtings- en ruitenwissersysteem en het bandenspanningscontrolesysteem (TPM).