Truck  |  Events & tentoonstellingen  |  Bus 

Uitmuntend design

MAN bekroond als Design Team of the Year in de Automotive Brand Contest 2018, de meest prestigieuze design award in de autosector

Bij uitzonderlijk autodesign denken de meeste mensen aan strak gelijnde sportwagens, elegante limousines of stijlvolle berlines. Toch was de winnaar van de meest prestigieuze design award in de sector niemand minder dan de bedrijfsvoertuigenconstructeur MAN Truck & Bus uit München. Het designteam onder leiding van Holger Koos ontwikkelt een heel gamma voertuigen, waaronder de lichte en zware vrachtwagens van MAN, de touringbussen van MAN en NEOPLAN en stadsbussen, en won op het vermaarde Autosalon van Parijs de titel van Design Team of the Year.

Elk jaar nodigt de Duitse Rat für Formgebung uit tot de Automotive Brand Contest, de belangrijkste internationale merken- en designwedstrijd in de autosector. De wedstrijdjury erkent uitmuntend product- en communicatiedesign en vestigt de aandacht op het fundamentele belang van merken en merkdesign in de autosector. Het designteam met het beste innoverende en samenhangende merkdesign wordt uitgeroepen tot "Team of the Year".

"We zijn uiteraard zeer trots dat we onze award hier in Parijs in ontvangst hebben mogen nemen", aldus Holger Koos, Head of Design van MAN Truck & Bus. "Voertuigen met een geslaagd design zijn aan belang aan het winnen, vooral in het bedrijfsvoertuigensegment, waar de technologische verschillen tussen de voertuigen steeds minder uitgesproken worden. Wij als designers hebben daarom een belangrijke rol te spelen om ervoor te zorgen dat een merk positief gepercipieerd wordt. Het design van een voertuig is een visuele voorstelling van het merk waarvan het deel uitmaakt. Dat geldt net zo sterk voor vrachtwagens en bussen als voor personenwagens."

Toch zijn er ook een paar verschillen: bijvoorbeeld de markant verschillende wettelijke voorschriften voor gewichten en afmetingen, die leiden tot de typische Europese vrachtwagens en bussen met vlakke voorkant. Daarnaast zijn betrouwbaarheid, een lange levensduur en gebruiksvriendelijkheid nog belangrijker voor bedrijfsvoertuigen dan voor personenwagens. Rond een miljoen kilometer op de teller is niet ongewoon voor deze voertuigen.

Bijzondere aandacht gaat daarom naar het design van het interieur. De cabine van een vrachtwagen, die in de eerst plaats een werkplek is, wordt voor chauffeurs op de lange afstand ook een woonkamer en slaapkamer. Die zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken, staat altijd voorop om chauffeurs maximaal te ontlasten. De vereisten die gelden voor bussen en touringcars, zijn niet heel verschillend. Tegelijk worden MAN- en NEOPLAN-voertuigen vormgegeven op een manier die aansluit bij de missie van de merken, namelijk een buitengewone, creatieve twist geven aan technologische innovatie.

Uiteraard speelt ook het esthetische aspect een rol, maar bij het vormgeven van bedrijfsvoertuigen is en blijft functionaliteit duidelijk de prioriteit. "Iets moois maken is niet ons vertrekpunt. We benaderen de implementatie van technische specificaties zoals een vlotte toegang, een aantrekkelijke passagiersruimte en een ergonomische lay-out, op een creatieve manier", aldus Koos.

"Voldoen aan de wettelijke en technologische vereisten enerzijds en de behoeften van onze klanten, chauffeurs en passagiers anderzijds en tegelijk een baanbrekend, samenhangend merkdesign creëren: dat is de uitzonderlijke prestatie van ons designteam", aldus Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus AG.

De Automotive Brand Contest 2018 was een initiatief van en werd georganiseerd door de Rat für Formgebung (German Design Council), wereldwijd een van de toonaangevende ‘competence centers’ voor communicatie en kennisoverdracht in de wereld van het design. Hij telt momenteel ruim 290 ondernemingen als stichtende leden. De Rat für Formgebung werd opgericht in 1953 als resultaat van het initiatief van de Duitse Bundestag om designcompetentie in de Duitse economie te stimuleren. Het werk dat deze raad doet, is zeer uiteenlopend en heeft als doel te communiceren hoe strategisch gebruik van design op lange termijn de waarde van merken kan verhogen.