Truck  |  Onderzoek  |  Bus 

Precisie in de virtuele wereld: MAN gebruikt de CAVE

Lang voordat het eerste prototype wordt gebouwd, krijgen nieuwe vrachtwagens en bussen van MAN gestalte in de "Cave Automatic Virtual Environment" (CAVE).

  • Het 3D-testlabo laat de ontwikkeling sneller verlopen en optimaliseert het productieproces
  • Tot 50% van alle planningsfouten kunnen vóór het eerste prototype worden weggewerkt
  • Het labo biedt realtime-connectiviteit voor alle vestigingen van MAN
  • Head-mounted displays simuleren fysieke belasting

Wanneer MAN Truck & Bus nieuwe modellen ontwikkelt, ontwerpt het virtuele prototypes in een driedimensionaal laboratorium om mogelijke fouten nog voor de start van de productie te detecteren. Dat kan allemaal dankzij de "Cave Automatic Virtual Environment" (CAVE), een 46 m² grote hoogtechnologische creatieve ontwerpfaciliteit in de vestiging van MAN in München. Vijf krachtige computers zijn er voorzien van geavanceerde grafische kaarten, infraroodcamera’s en stereoprojectoren met 2K-beeldresolutie voor vier grote schermen.

Ongeveer een jaar voordat de eigenlijke bouw van start gaat, kunnen ontwikkelaars in de CAVE al rond een precies virtueel model van de nieuwe vrachtwagen of bus stappen met een 3D-bril en een controller. Zo kunnen ze al vroeg in het proces een aantal cruciale vragen beantwoorden: Zijn alle componenten optimaal toegankelijk? Moet het product of het productieproces op een of andere manier worden aangepast?

"Het voordeel van virtuele realiteit is dat ze ons tijd, materiaal en heel wat geld bespaart," licht Martin Raichl toe, ingenieur van MAN in geavanceerde ontwikkeling en prototypes. Dankzij de CAVE is MAN ook opgewassen tegen een uitdaging die wordt opgeleverd door zijn systeem met modulaire kits en zijn gamma met verschillende bedrijfsvoertuigen: een bepaalde beugel kan bijvoorbeeld perfect passen in de MAN Lion‘s Coach, maar moet voor een lijnbus misschien worden aangepast. Door geavanceerde methoden om uitvoerbaarheid in 3D te testen kan het personeel van de CAVE potentiële tegenstrijdigheden tijdig identificeren en er oplossingen voor vinden.

Een virtuele opmars

De investeringskosten voor de CAVE, een gezamenlijke inspanning van de afdelingen productie, ontwikkeling en logistiek van MAN, bedroegen zo’n 500.000 euro. Ze werden al heel snel terugverdiend met planningsfouten die bij de virtuele prototypes al naar voren kwamen en dus voorkomen werden bij levensechte voertuigen. Wel 50 procent van alle potentiële defecten worden in de CAVE opgemerkt en levert dus geen kosten meer op tijdens het verdere productieproces.

De constructeur herhaalt het succes van de CAVE trouwens in zijn hele onderneming: ook op andere vestigingen van MAN in Neurenberg (Duitsland), Steyr (Oostenrijk), Ankara (Turkije) en Starachowice (Polen) worden nu virtuele labo’s gebruikt. De realtime-connectiviteit tussen de verschillende MAN CAVE’s laten collega’s over de landsgrenzen heen tegelijk aan dezelfde virtuele modellen samenwerken.

Ook de technologie zelf wordt constant verbeterd. Onlangs namen de ingenieurs van MAN in de CAVE head-mounted displays (virtualrealityheadsets) in gebruik om hun voertuigontwerpen nog nauwkeuriger en realistischer te kunnen beleven. In de toekomst willen ze daar nog full-body tracking aan toevoegen om zelfs de fysieke belasting te simuleren die een monteur ervaart wanneer hij bijvoorbeeld een uitlaatdemper installeert.