Truck  |  Events & tentoonstellingen 

Op MAN kunt u rekenen.

MAN toont geïntegreerde oplossingen voor de bouwsector op Bauma 2016.

MAN exposeert vijf modellen in hal B4, stand 225, om zijn deskundigheid in de bouwsector onder de aandacht te brengen. De uitstalling in de stand omvat een kiepwagen met kraan uit de TGL-serie, een tweeassige MAN TGS met HydroDrive als opleggertrekker, een vierassige MAN TGS als truckmixer met verbeterde nuttige last, een MAN TGS voor een maximaal voertuiggewicht van 33 ton voor de mijnbouw en een drieassige MAN TGX-kiepwagen met de nieuwe, 560 pk sterke D38-motor. Op een open plek vóór hal B4 bij de uitgang naast de stand zijn nog vier andere voertuigen te vinden. Hier wil de fabrikant een zware MAN TGX 41.640-opleggertrekker met D38-motor, een vijfassige MAN TGS voor een maximaal voertuiggewicht van 50 ton, een MAN TGS met standaard geleverde drieassige configuratie en een MAN TGM in een uitvoering met aandrijving op alle wielen exposeren.

Het motto van de fabrikant op de vakbeurs luidt: ‘Op MAN kunt u rekenen’. De behoeften van de gebruiker staan dan ook centraal in het productaanbod van MAN. In allerlei opzichten blijkt dat MAN specifiek op de bouwsector is gericht. Voor de aandrijving op alle wielen is er bijvoorbeeld keuze uit drie verschillende technologieën.

  • De optionele aandrijving op alle wielen is de beste keuze wanneer incidenteel in lastiger terrein gereden moet worden
  • De permanente aandrijving op alle wielen is ideaal wanneer vaak een hoge mate van tractie vereist is en onder omstandigheden waarin de wegligging sterk wisselt
  • MAN HydroDrive, een optionele hydrostatische aandrijving in de vooras, is ideaal als het voertuig voornamelijk op verharde wegen rijdt en alleen incidenteel extra tractie nodig heeft.

Het vervolg van een succesverhaal: MAN HydroDrive

Met de introductie van MAN HydroDrive in 2005 bracht MAN een nieuwe aandrijftechnologie op de markt. De technische oplossing van een hydrostatisch aangedreven vooras om de tractie zo nodig te vergroten en een krachtige remwerking op steile hellingen in ruw terrein te bieden, werd in veel sectoren met grote belangstelling verwelkomd. HydroDrive is dus in een groot aantal aandrijfconfiguraties leverbaar voor twee-, drie- en vierassige voertuigen. MAN is dit systeem blijven ontwikkelen en heeft de praktische werking ervan verder verbeterd voor gebruikers. De loop van de hydraulische leidingen is geoptimaliseerd en de vrije ruimte rond de wielen is vergroot, zodat grotere velg- en bandenmaten mogelijk zijn, zelfs bij montage van sneeuwkettingen.

Op Bauma 2016 zal MAN een uitbreiding van zijn leverbare aandrijfconfiguraties bekendmaken. MAN HydroDrive in combinatie met een automatische transmissie zal waarschijnlijk vanaf IAA 2016 besteld kunnen worden.

Goed voor de nuttige last: nieuwe, lichte hypoïde-tandemas

Op Bauma 2016 zal MAN een nieuw, licht hypoïde-tandemasstel introduceren voor transporttaken waarbij het op de nuttige last aankomt. Ten opzichte van een gemonteerde planeetas weegt deze oplossing ongeveer 280 kilogram minder. Vergeleken met de normale hypoïde-assen met 13 ton laadvermogen die momenteel leverbaar zijn, wordt een gewichtsvoordeel van 180 kilogram behaald. Voor truckmixers betekent dit bijvoorbeeld dat het mogelijk is om 180 kilogram meer beton of water te vervoeren. De eis om thermisch geïsoleerde laadbakken voor het transport van asfalt te gebruiken, leidt tot extra gewicht. Het transportbedrijf kan dit verlies van nuttige last nu compenseren met een lichter asstel.

Naast een hogere nuttige last heeft dit tandemasstel nog meer voordelen: vergeleken met voertuigen met planeetassen wordt iets minder diesel verbruikt. Wanneer een directe vergelijking met hypoïde-assen wordt gemaakt, biedt de nieuwe asconstructie, die ontworpen is voor een nuttige last van 11,5 ton, ook een extra bodemvrijheid van ongeveer 4 centimeter. Hierdoor voldoet MAN nu ook met hypoïde-assen aan de toelatingseisen voor een terreinmotorvoertuig (N3G) met een gemiddelde hoogte en banden in de maat 315/80 R22.5.

Het nieuwe asstel is leverbaar voor voertuigen tot 480 pk met een normale hoogte in de uitvoeringen met blad/lucht- of volledige bladvering van de TGX 6x4, TGS 6x4 en TGS 8x4. Dit geldt ook voor de TGM in 6x4-aandrijfconfiguratie. De TGX 6x4, TGS 6x4 en TGS 8x4 profiteren ook van deze alternatieve uitrusting in de versie met een gemiddelde hoogte en volledige bladvering.

Koning van het bouwterrein: de MAN TGX met D38-motor

Op Bauma exposeert MAN voor het eerst de TGX-serie met de krachtige D38-motor. Dit is de perfecte combinatie voor zware tractiewerkzaamheden. Dankzij het hoge motorvermogen van meer dan 500 pk is het mogelijk om zware ladingen te vervoeren en toch hoge gemiddelde snelheden te halen. Typische toepassingen zijn trucks met kipperopleggers, 6x4-kiepwagens die vaak met aanhangwagens worden gebruikt en zware containerafzetwagens. Als in de bouw bijvoorbeeld diepladers met zware bouwmachines getrokken moeten worden, kan de TGX D38 met 520 of 560 pk met gemak een maximaal voertuiggewicht van 120 ton vervoeren (afhankelijk van het ontwerp van de aandrijflijn). Overeenkomstig de eisen van de sector voegt MAN de TGX D38 aan het productaanbod toe als uitvoering met een normale of gemiddelde hoogte en met robuuste stalen bumpers.

Dankzij de tweetraps turbo, die kenmerkend is voor alle motoren van MAN, bereikt de zescilinderlijnmotor met een cilinderinhoud van 15.256 cc zijn nominale koppel van 2700 Nm bij 930 tpm. Het volledige koppel kan daarnaast in een breed bereik van 930 tot 1350 tpm benut worden. Dit betekent dat dit topmodel bij tractietoepassingen gebruikmaakt van zijn grote trekkracht bij lage toerentallen, in een vroeg stadium opschakelt en ook in hoge versnellingen het motorkoppel hoog houdt.

In de zomer van 2015 schakelde MAN in de TGX D38-serie over op de nieuwe generatie TipMatic TX-transmissies. De direct-driveversie is ontworpen voor het hoge koppel van 2500 tot 2700 Nm dat door de D38-motoren wordt geleverd. Deze TX-transmissie biedt de klant een aantal gemaksfuncties. De volgende daarvan zijn bijzonder geschikt voor gebruik in de bouwsector.

  • Hellingshoeksensor: Dankzij de geïntegreerde hellingshoeksensor houdt de TGX D38 bij het kiezen van een versnelling rekening met de actuele terreingesteldheid. De aandrijflijn vindt altijd de juiste versnelling om weg te rijden, of dat nu bergop, leeg of met een volle lading is.
  • Rocking Free-functie: Op bijvoorbeeld besneeuwde wegen of bouwterreinen met een iets verdichte ondergrond maakt deze functie het eenvoudiger voor een vastzittende TGX D38 om los te komen. Als de Rocking Free-functie wordt ingeschakeld, opent de koppeling heel snel zodra de bestuurder zijn voet van het gaspedaal heeft genomen. Als het gaspedaal weer wordt ingedrukt, sluit de koppeling, waardoor de bestuurder het voertuig voorzichtig los kan wiegen. Hierbij wordt automatisch een geschikte versnelling gekozen om het koppel naar de aangedreven wielen te verminderen en zo wielspin te vermijden.
  • Manoeuvreerfunctie: De wisselwerking tussen het gaspedaal en de koppeling is verbeterd om nog soepeler te functioneren, zodat de bestuurder nauwkeuriger op laadperrons of krappe bouwterreinen kan manoeuvreren.

Andere beschikbare functies op de TipMatic TX-transmissie zijn eerder bedoeld om brandstof te besparen. Ze leveren daarom een positieve bijdrage aan de TCO van de MAN TGX D38. De nieuwe EfficientCruise GPS-cruisecontrol met EfficientRoll-functie, die ‘doorrollen’ mogelijk maakt, is samen met de TipMatic TX in deze serie geïntroduceerd. De combinatie van beide functies zorgt voor besparingsmogelijkheden. Het systeem gebruikt de driedimensionale kaart van het terrein om het verloop van de weg te voorzien en past de snelheid daaraan aan. EfficientCruise voorziet tegelijkertijd de keuze van de versnelling en schakelt vóór bergopwaartse stukken terug naar de geschikte versnelling. Het doel is om het bergopwaartse stuk zonder trekkrachtonderbreking af te leggen. Op korte hellingen wordt terugschakelen volledig voorkomen als dat mogelijk is. Dankzij de kennis van het terrein waarover de route loopt, schakelt het systeem vroegtijdig op als dat waarschijnlijk een positief effect op het brandstofverbruik heeft. Hierbij spelen de Speed Shifting-functies een rol. Door de specifieke coördinatie van de bediening van de motor, koppeling en transmissie verloopt het schakelen tussen de drie hoogste versnellingen (10, 11 en 12) nog vlugger. Zo kan de transmissie sneller terugschakelen wanneer bergop wordt gereden en wordt het koppel korter onderbroken om de trekkracht te behouden. Het voertuig behoudt hierdoor meer vaart, wat een brandstofbesparing oplevert. De Idle Speed Driving-functie gebruikt het hoge koppel van de 15,2 liter motor bij lage toerentallen, wat meer comfort bij langzaam rijden biedt en brandstof bespaart. Dit is vooral handig in langzaamrijdend verkeer of bij het naderen van een rotonde in z’n vrij. In die situaties behoudt het voertuig zijn voorwaartse beweging, waarbij de motor stationair draait en de koppeling gesloten is zolang de bestuurder niet remt.

Bij zware ladingen: de MAN TGX voor zwaar transport

De MAN TGX met D38-motor levert topprestaties voor zwaar transport. De vierassige MAN TGX 41.640 8x4/4 combineert de krachtigste versie van de D38-motor en de MAN TipMatic TX met de standaardkoppelomvormer. Dankzij het hoge koppel van 3000 Nm kan zelfs een zware lading van 250 ton vlot en krachtig vervoerd worden. De koppelomvormer maakt bijzonder nauwkeurig parallel schakelen in krappe ruimtes, op hellingen en met zware ladingen mogelijk.

De introductie van de MAN TGX D38 was aanleiding om de modellenreeks in het zwaartransportsegment uit te breiden. Voor de cabines is er keuze uit de breedtes XL, XLX en XXL en af fabriek is nu ook levering met het stuur rechts mogelijk.

Belangrijk voor bedrijven in het zwaar transport: de nieuwe Euro 6-versie met de D38-motor heeft dezelfde wielbasis als de huidige Euro 5-uitvoering met de V8-motor. Dit betekent dat het bochtgedrag van het trekkende voertuig en de gekoppelde aanhangwagen of oplegger hetzelfde blijft. De bestaande rapporten blijven ongewijzigd geldig.

Naast de premiumklasse van 640 pk voegt MAN nog meer modellen toe aan zijn productlijn voor zwaar transport. Met de 560 pk en 2700 Nm sterke D38-motor is een maximaal voertuiggewicht tot 180 ton mogelijk.

In elk opzicht aangepast aan de bouw: gedeeltelijk verhoogd uitlaatsysteem

MAN biedt vierassige chassis uit de TGS-serie met een tweedelig uitlaatsysteem. Het roetfilter is tussen de beide voorassen geplaatst, terwijl de SCR-katalysator op een frame achter de cabine is gemonteerd. De uitbreiding van het aantal varianten is nieuw voor Bauma 2016: deze versie is nu ook leverbaar met de 8x4-aandrijving in combinatie met de langere L- en LX-cabines. Tot nu toe was dat alleen mogelijk met de M-cabine in de aandrijfconfiguraties 8x4, 8x6, 8x8 en 8x6H.

Deze opstelling heeft als voordeel dat stofwerveling wordt vermeden doordat de uitlaatpijp naar beneden is gericht en dat er meer ruimte in het frame ontstaat tussen de tweede en de derde as. Deze vrije ruimte kan gebruikt worden voor een grotere brandstoftank of voor aanvullingen die nodig zijn voor de opbouw. Er kan ook gekozen worden voor een voertuig met een kortere wielbasis om de wendbaarheid te vergroten. Deze configuratie van de uitlaatgasemissieregeling is ook leverbaar op de standaard vijfasser, die ontstaat door een 8x4 aan een gestuurde naloopas te koppelen.

Een sterke helper in de mijnbouw: MAN TGS WorldWide

Voor werkzaamheden in de mijnbouw en grindwinning buiten Europa levert MAN de sterke en veerkrachtige MAN TGS-chassis uit zijn WorldWide-productlijn. De voertuigen zijn geoptimaliseerd om aan de eisen van de sector te voldoen: Het tandemasstel op de MAN TGS 33.480 6x6 BB, die op Bauma 2016 wordt geëxposeerd, heeft nu een langere wielbasis van 1500 millimeter. Hierdoor is het mogelijk om banden in de grote maat 16 R 20 te monteren. Als de toestand van de ondergrond dat vereist, kunnen de kiepwagens ook voorzien worden van banden in de maat 24 R 20.5. De MAN TGS-kiepwagen, die ontworpen is voor een maximaal voertuiggewicht van 33 ton, is daarom ideaal als alternatief voor een gelede kiepwagen, die aanzienlijk duurder in de aanschaf is.

De MAN TGS WorldWide is door de bedrijfswagenfabrikant uit München ontworpen als een truck die niet alleen met lastige wegen maar ook met klimaatuitersten, zoals ijskoude temperaturen, sneeuw en extreme hitte, overweg kan. De warmtevasthoudfunctie, die actief blijft wanneer de truck in z’n vrij staat, heeft haar waarde bewezen in streken met een poolklimaat en in zeer koude winters. Deze functie zorgt ervoor dat het voertuig operationeel blijft bij temperaturen tot min 40 °C.

De MAN TGS 40.540 6x6 BBS uit de TGS WorldWide-serie is geschikt voor de zwaarste transporttaken. De drieassige trekker met 540 pk sterke motor, automatische MAN TipMatic-transmissie met koppelomvormer (WSK), planeetas met bladvering en extra radiateurs voor motor, transmissie, WSK en tussenbak is ideaal voor een maximaal treingewicht tot 250 ton met maximale tractie. Het voertuig is ontworpen voor werkzaamheden in alle delen van de wereld. Het is leverbaar met het stuur links of rechts en in de emissieklassen Euro 4 en Euro 5. De luchtinlaat en de uitlaatpijp zijn verhoogd voor werk onder moeilijke omstandigheden. De truck heeft een stalen bumper en voor de banden kunnen de maten 325/95 R24 en 14.00 R20 gekozen worden. Levering van zwaar materieel af fabriek is een traditie bij MAN. Onderdelen als tweetraps hydraulica voor aanhangwagens, een registerkoppeling, een koppeling voor zware aanhangwagens in normale en lage bevestigingsstand, een schuifvoorziening voor opleggerkoppeling en een steunplaat voor een zwanenhals kunnen natuurlijk ook door MAN geleverd worden voor deze trekker.

De Euro 5-norm voor uitlaatgasemissies wordt steeds belangrijker in markten buiten Europa. MAN introduceert daarom voor het eerst common-railmotoren uit de D20- en D26-serie voor de TGS WorldWide-serie die in deze emissieklasse vallen. De D20-serie omvat motoren met 320, 360, 400 en 440 pk. De motoren met 480 en 540 pk worden geleverd door de D26-serie. Alle motoren zijn zescilinderlijnmotoren.