Events & tentoonstellingen 

OekoGlobe 2011: eerbetoon voor MAN Lionfs City Hybrid bus

MAN Lionfs City Hybrid uitgeroepen tot beste bus in categorie 'Voertuiginnovaties in het openbaar vervoer'.

De jury van de internationale milieuprijs OekoGlobe 2011 heeft de derde prijs in de categorie eVoertuiginnovaties in het openbaar vervoerf aan de Lionfs City Hybrid bus van MAN toegekend. Dankzij de seriële hybrideaandrijving bespaart deze hybridebus van MAN maximaal 30 procent op het brandstofverbruik en dus op de uitstoot van CO2. De jurywoordvoerder, prof. dr. Ferdinand Dudenhöffer, directeur van het CAR Center Automotive Research van de Universität Duisburg-Essen, heeft de winnaars op 6 september 2011 in Karlsruhe bekendgemaakt. In de jury zitten vertegenwoordigers van de auto-industrie en beleidsmakers op het gebied van transport en milieu.

De Lionfs City Hybrid van MAN is al dagelijks bij een aantal openbaarvervoersmaatschappijen in Duitsland en andere Europese landen in gebruik. Door het ontwerp van de buitenkant, vooral de koepel waaronder zich het opslagsysteem voor elektrische energie bevindt, valt de hybridebus direct op als een voertuig dat op de toekomst is gericht. Voor dat ontwerp is de hybridebus eerder al met de Red Dot Award 2011 onderscheiden.

Stadsvervoer is het ideale werkterrein voor bussen met een seriële hybrideaandrijving. Deze zelfstandig opererende voertuigen van maximaal 18 ton rijden met lage gemiddelde snelheden, accelereren voortdurend tussen 40 en 50 km/h en minderen kort daarna alweer vaart om bij een halte te stoppen. Bij het afremmen zetten conventionele bussen hun kostbare kinetische energie in warmte om, waardoor de energie verloren gaat. De innovatieve Lionfs City Hybrid van MAN wint echter zijn remenergie terug en zet die in rijenergie om. Met zijn automatische start-stopsysteem kan de hybridebus zijn brandstofverbruik en uitstoot nog verder terugdringen. Stadsbussen besteden tenslotte 25 tot 40 procent van hun bedrijfstijd aan wachten bij bushaltes en verkeerslichten.

Voor meer informatie:

www.oekoglobe.de