Truck 

MAN test extra lange vrachtwagen

MAN neemt deel aan het praktijkonderzoek naar extra lange vrachtwagens dat in heel Duitsland wordt uitgevoerd. Sinds begin oktober pendelt een 25,25 meter lange MAN aanhangwagencombinatie tussen de logistieke centra van MAN in Dachau en Salzgitter om reserveonderdelen voor vrachtwagens en bussen te vervoeren. MAN zet een extra lange vrachtwagen op dit traject van bijna 600 kilometer in om het commerciële, verkeers- en milieueffect van langere voertuigcombinaties bij het vervoer van goederen over de weg te bestuderen.

Het laadvolume van de extra lange vrachtwagen is ongeveer 40 procent groter dan dat van een conventionele aanhangwagencombinatie zonder dat het maximaal toelaatbare totaalgewicht van 40 ton wordt overschreden. Omdat twee extra lange vrachtwagens evenveel kunnen vervoeren als drie conventionele aanhangwagencombinaties, is het mogelijk om brandstof te besparen en de CO2-uitstoot te verlagen. De extra lange vrachtwagen zorgt bovendien voor minder verkeer en helpt om de belasting van de wegen enigszins te verminderen doordat het gewicht van het voertuig over een groter aantal assen wordt verdeeld.

MAN’s extra lange vrachtwagen bestaat uit een drieassig truckchassis met afzetsysteem, een dolly (d.w.z. een aanhangwagen met opleggerkoppeling) en een conventionele oplegger. De 440 pk sterke MAN TGX is uitgerust met alle veiligheidssystemen die momenteel beschikbaar zijn. Naast ABS, ESP (Electronic Stability Program) en adaptieve cruisecontrol zijn LaneGuard en CDC (Continuous Damping Control) in de truck aanwezig.

Deze door MAN geleverde extra lange vrachtwagen wordt ingezet door vervoersbedrijf Große-Vehne, dat zijn hoofdkantoor in Marsberg (Noordrijn-Westfalen) heeft. De bestuurder is van tevoren speciaal voor dit werk getraind door instructeurs van MAN ProfiDrive.