Truck  |  Events & tentoonstellingen 

MAN op IFAT. Wegruimen. Opruimen. Afruimen.

MAN exposeert voertuigen, diensten, leasingformules en financieringsvormen als geïntegreerde oplossingen voor gemeentelijke toepassingen.

wie met de vuilniswagen het afval opruimt,

wie met de roll-off-kiepwagen het materiaal in het recycleerpark afruimt,

rekent op voertuigen die bestemd zijn voor vuilophaling, wegenonderhoud en winterdienst. Flexibiliteit, zuinigheid, milieubewustzijn, bruikbaarheid, efficiëntie, betrouwbaarheid ... gemeenten en bedrijven die in deze sectoren werkzaam zijn, stellen hoge eisen aan hun voertuigen. Deze criteria staan centraal op de MAN-stand tijdens IFAT 2016. Praktische oplossingen zijn te vinden op de MAN-stand tijdens de internationale beurs voor water-, riolerings-, afval- en recyclingbeheer, die van 30 mei tot en met 3 juni 2016 in München wordt gehouden.

Efficiëntie in bediening en voertuigonderhoud begint voor de ondernemer en het gemeentebedrijf met het kiezen van maatwerkcombinaties van chassis en opbouw: MAN heeft een uitgebreid aanbod van 7,49 tot 41 ton in de TGL-, TGM-, TGS- en TGX-series. Dat komt omdat de efficiëntie-eigenschappen alleen door een hecht samenspel tussen het MAN-chassis, de toepassingsafhankelijke opbouw en het aanvullende materieel werkelijk tot hun recht komen.

De vier voertuigen die op de beursstand van MAN worden tentoongesteld, bieden flexibiliteit dankzij de mogelijke opbouwcombinaties, milieubewustzijn dankzij de efficiënte Euro 6-emissiecontroletechnologie en zuinigheid dankzij een speciaal voor de eisen van de toepassing ontworpen aandrijflijn.

Flexibiliteit: MAN TGM 13.250, gemeentelijk voertuig met verwisselbare opbouw

Een veegwagen rijdt meestal in de droge tijd van het jaar. Het voertuig, dat relatief duur in aanschaf en onderhoud is, staat stil als het heeft gesneeuwd. Een winterdienstvoertuig met zoutstrooier wordt meestal maar een paar maanden per jaar gebruikt. Een kiepwagen wordt het hele jaar door voor verschillende transporttaken gebruikt.

Een typische veegwagen is voorzien van een 4x2 chassis en een stuur aan de rechterkant, en tussen de assen is ruimte nodig voor afneembaar materieel. Zowel een typisch winterdienstvoertuig als een kiepwagen is een vrachtwagen met vier aangedreven wielen, een stuur aan de linkerkant en een aanbouwplaat aan de voorkant voor de sneeuwruimer. Naast de moeilijkheid om het universeel bruikbare voertuigconcept te verwezenlijken, is ook de vrije montageruimte ter hoogte van het chassis kleiner geworden als gevolg van de lancering van de Euro 6-emissienorm.

De oplossing: één onderstel, drie taken. Deze verschillende combinaties zorgen voor flexibiliteit, efficiëntie en zuinigheid. Het chassis is de klok rond in bedrijf, wat de ondernemer een hoge benuttingsgraad van het voertuig garandeert en gemeenten een goed rendement op hun aanschafkosten oplevert.

“De TGM 13.250 4X4 BL met verwisselbare opbouw die op onze stand wordt tentoongesteld, is een uiterst polyvalent voertuig. Dit voertuig, dat het hele jaar door kan worden ingezet, biedt vooral voor kleinere gemeenten een aanzienlijke meerwaarde. De uitgebreide ervaring van MAN inzake het zakendoen met gemeenten en het overleggen met carrosseriebouwers werpt zijn vruchten af. Wij streven ernaar om steeds een oplossing te vinden, zelfs voor zeer veeleisende klanten. Zowel op technisch vlak als in termen van dienstenaanbod,” aldus Ann-Kathrin Kieler, verantwoordelijke voor het beheer van carrosseriebouwers bij MAN Truck&Bus.

Als vierwielaangedreven voertuig met verwisselbare opbouw kan de MAN TGM 13.250 4x4 BL als veeg- of kiepwagen met zoutstrooier voor de winterdienst fungeren. De nieuwigheid die op de beurs IFAT 2016 wordt voorgesteld, is dat MAN het voertuig zodanig heeft geprepareerd dat de opbouw eenvoudig en snel verwisseld kan worden. Een veegwagen heeft de vrije ruimte tussen de assen nodig voor de installatie van de borstelrollers, draaiborstels en aanzuigbuis. MAN heeft het Euro 6-uitlaatsysteem, inclusief de uitlaatpijp, de persluchttank en het accuhuis, daarom naar een rek achter de cabine verplaatst. De dieseltank zit aan de linkerkant, waardoor aan de rechterkant van het chassis ruimte voor de veeginrichting ontstaat. MAN biedt een centrale tank voor alle systemen in elke opbouw in plaats van afzonderlijke hydraulisch vloeistoftanks. Op het chassis is ook hiervoor ruimte beschikbaar.

De vierwielaandrijving zorgt niet alleen voor voorwaartse stuwkracht wanneer het voertuig als kiepwagen in ruw terrein rijdt, maar ook ’s winters tijdens het sneeuwruimen. Hierdoor ontstaat bodemvrijheid onder het chassis voor het veeg- en zuigmaterieel. Het winterdienstmaterieel, bestaande uit een aanbouwplaat aan de voorkant volgens DIN 15432, een snelheidsaanduiding voor verkeer achter de zoutstrooier, verhoogde lampen en knipperlichten, en oranje zwaailichten op het dak van de cabine, is inbegrepen in de leveringsomvang.

Een bijzonderheid van de TGM-serie met een maximaal voertuiggewicht van 13 tot 15 ton en vierwielaandrijving is de standaardluchtvering van de achteras. De procedure om de opbouw te verwisselen, wordt hierdoor veel eenvoudiger. Het luchtveringsysteem beschermt de lading zo goed mogelijk tegen schokken en houdt het rijniveau altijd gelijk. Het voordeel van het luchtveringsysteem wordt zeer duidelijk in de wintermaanden. Ongeacht de belading van de gemonteerde zoutstrooier blijven het laadplatform en de strooiplaat altijd op dezelfde hoogte. Als het strooipatroon eenmaal is ingesteld, hoeft het tijdens de strooironde niet meer aangepast te worden.

Deze combinatie van veegwagen, winterdienstvoertuig en driezijdige kipper wordt op IFAT tentoongesteld als MAN TGM 13.250 4x4 BL met twee opbouwcombinaties om de flexibele bediening van het voertuig te illustreren. Een veegmachine van de firma Faun en een driezijdige kipper van de firma Meiller zijn achter het chassis geplaatst. In de veegwagen beschikt de bestuurder, die dan rechts zit, over optimale zichtbaarheid van het werkterrein.

Nieuwe MAN TipMatic: automatisch schakelen tijdens het vegen

Voor veegwagens uit de TGL- en TGM-serie met de 250 pk sterke Euro 6-motor biedt MAN in de toekomst ook de automatische MAN TipMatic-transmissie met speciaal schakelprogramma aan. De bestuurder hoeft hierdoor niet meer te schakelen. Hij kan zich volledig op het verkeer richten, wat extra belangrijk is wanneer hij straten moet vegen of sneeuw moet ruimen. De MAN TGM rijdt dan met de gebruikelijke snelheid van een vrachtwagen van het ene naar het andere werkterrein. De draaischakelaar, die binnen handbereik naast de stoel zit, is eenvoudig te bedienen: vooruit of achteruit kan de bestuurder met één draaibeweging selecteren. Voor het gebruik als veegwagen is een apart rijprogramma beschikbaar, dat met Ds wordt aangeduid.

Veilig rijden: ESP voor tweeassige voertuigen met vierwielaandrijving

Voor tweeassige gemeentelijke voertuigen met optionele vierwielaandrijving biedt MAN voortaan ESP (elektronisch stabiliteitsprogramma) aan. De wetgever stelt ESP alleen verplicht als een chassis voor de openbare weg is bestemd. Maar kiepwagens die voor een flexibele inzet op het bouwterrein zijn bestemd, worden vaak met vierwielaandrijving besteld om ook werkzaamheden in ruw terrein te kunnen uitvoeren. Desondanks rijden ze meestal op verharde wegen. De toezegging van MAN om ESP in de vierwielaangedreven versies van de TGM- en TGS-serie te installeren, zorgt voor nog meer veiligheid.

Bruikbaarheid: voor de winterdienst aangepaste MAN TGS 28.400

De drieassige MAN TGS 28.400 combineert tractie met wendbaarheid en efficiëntie, terwijl de configuratie van het chassis in nauwe samenwerking met gebruikers is ontwikkeld. MAN biedt af fabriek een vierwielaangedreven chassis met een gestuurde en hefbare naloopas. Voor toepassingsafhankelijk winterdienstmaterieel heeft de klant geen hulp van buitenaf meer nodig om de ombouw te verzorgen. De derde as, die voor een laadvermogen van 9 ton is ontworpen, verhoogt de nuttige last en de opbouwlengte. Dat levert een belangrijk voordeel op, want in de winterdienst kan zo een grotere hoeveelheid strooizout vervoerd worden. De gestuurde naloopas zorgt voor een hoge mate van wendbaarheid voor het circa 8,5 meter lange voertuig, wat de bestuurder zeker zal waarderen. Echt kenmerkend voor dit ontwerp is de draaicirkel, die 2 meter kleiner is (17,3 meter in plaats van 19,3 meter) dan bij een drieassige MAN TGS met aangedreven tandemasstel. In onbeladen of gedeeltelijk beladen toestand zorgt een geheven naloopas voor een lager brandstofverbruik en minder bandenslijtage, wat bijdraagt aan een efficiënt voertuigbeheer.

Af fabriek wordt de truck bovendien met speciale onderdelen voor de winterdienst geleverd, zoals een aanbouwplaat en verlichting aan de voorkant, elektrische aansluitingen voor de opbouw en het hydraulische systeem, plus een aansluitpunt voor een camera, waarvan de beelden op het navigatiescherm in het instrumentenpaneel worden weergegeven.

Gemeentelijke voertuigen moeten het hele jaar door in bedrijf zijn. Dat komt omdat gemeenten, wegenonderhoudsbedrijven en hun onderaannemers zowel sneeuw ruimen als wegen schoonmaken, reparaties aan asfalt, borden en verlichting uitvoeren, en bovendien de bermen onderhouden. MAN komt aan deze eisen tegemoet met voertuigen uit de TGL-, TGM- en TGS-serie met kipperopbouw en winterdienstmaterieel, waaraan bovendien een laadkraan toegevoegd kan worden. Daarom is ook flexibele ombouw voor taken in de zomer en de winter mogelijk.

Deze MAN TGS 28.400 6x4-4 BL wordt getoond met een chassis met winterdienstmaterieel zonder opbouw om de toepassingsafhankelijke configuratie te laten zien.

Efficiëntie: MAN TGS 32.360 vierassige vuilniswagen

Een vierassige vuilniswagen baant de weg voor maximale efficiëntie. Vergeleken met een drieassig voertuig is het langere chassis met een hogere nuttige last groot genoeg voor een opbouw met een inhoud van 28 kubieke meter, wat neerkomt op een toename van ongeveer 6 kubieke meter. Doordat het netwerk van afvalverwerkingsinstallaties, zoals vuilstortplaatsen en vuilverbrandingsovens, minder fijnmazig wordt, zijn langere ritten tussen de laad- en de losplekken noodzakelijk. Een grotere capaciteit zorgt ervoor dat dagelijks minder ritten inclusief tijdrovende afvaltransporten gemaakt hoeven te worden.

De hogere nuttige last en optimale ladingverdeling over de assen zijn andere voordelen van het vierassige voertuig. De hogere nuttige last is een groot voordeel bij het legen van bijvoorbeeld gft-containers, omdat een kubieke meter groen afval meer weegt dan een kubieke meter huishoudelijk of recycleerbaar afval.

In de TGS-serie levert MAN een asconfiguratie van het type 1+3, waarbij de middelste van de drie achterassen aangedreven is. De andere assen zijn gestuurd: een voorloopas met een capaciteit van 8 ton, waarbij de lading in geheven stand verwijderd kan worden, en een naloopas met een capaciteit van 8 ton. De wielbasis is 3750 + 1350 + 1450 millimeter. Verdere argumenten in het voordeel van deze asconfiguratie zijn de hoge wendbaarheid en de geringere bandenslijtage.

Tijdens een ophaalronde is de bestuurder voortdurend bezig met optrekken, schakelen, remmen en stoppen tussen de laadpunten, die zich meestal op slechts een paar meter afstand van elkaar bevinden. Daarnaast moet hij telkens het hydraulische systeem in- en uitschakelen om de container te legen en het afval samen te persen. Wat betreft rijprofiel, verschilt een ophaalronde daarom wezenlijk van andere toepassingsgebieden voor bedrijfsvoertuigen. Het schakelelement van MAN voor vuilniswagens met achterlader in combinatie met de automatische MAN TipMatic-transmissie maakt het leven van de bestuurder een stuk eenvoudiger. De bediening, die aan de armsteun van de bestuurdersstoel is bevestigd, ligt comfortabel in de hand. Met een druk op de knop kan de bestuurder alle functies van de opbouw activeren.

Het chassis van de MAN TGS 32.360 8x2-6 BL die op IFAT 2016 wordt getoond, is bedoeld voor de opbouw van een vuilniswagen met achterlader.

Efficiëntie: de MAN TGM 26.340, een voordeel in termen van nuttig laadvermogen voor het transport van huishoudelijk afval

Als we de series TGM en TGS van MAN vergelijken om te bepalen welke de beste basis vormt voor een vuilniswagen met drie wielassen, dan blijkt de MAN TGM meer voordelen te hebben wat nuttig laadvermogen en cabine betreft. Efficiëntie wordt immers niet alleen gemeten op basis van de total cost of ownership (TCO) van een nieuw voertuig, maar ook aan de hand van de ergonomie tijdens het dagelijkse gebruik. De cabine is gemakkelijk toegankelijk met maximum twee treden, hetzij een trede minder dan in het grootste gamma. Dat kan gemakkelijk worden vastgesteld tijdens een ronde waarbij de chauffeur regelmatig in en uit zijn voertuig moet stappen. De verlenging van cabine C met 26,5 centimeter betekent merkbare plaatswinst voor de chauffeur en de twee bijrijders.

De MAN TGM, ontworpen voor een totaal toegelaten gewicht van 26 ton, begint zijn ronde met een hoger nuttig laadvermogen van ongeveer 1 ton ten opzichte van de MAN TGS, wat de flexibiliteit ten goede komt bij de belasting van de opbouw van 22 m³.

De wielbasis van 4125 mm tussen de eerste en de tweede wielas die MAN toepast in de TGM-serie is het nieuwigheidje van IFAT 2016. Deze configuratie is gericht op gebruik in de praktijk; het gewicht wordt optimaal verdeeld tussen alle wielassen, rekening houdende met de zware stortbak en wisselende zwaartepunten tijdens de ronde. De gestuurde naloopas is ontworpen voor een lading van 7,5 ton en maakt deel uit van deze configuratie. De as zorgt voor een betere manoeuvreerbaarheid in parkeerstraten, en bij het manoeuvreren in smalle straten en in dichtbebouwde zones.

De TGM 26.340 6x2-4 BL die te zien is op de stand MAN, bevat besturingselementen voor een efficiënt gebruik van een vuilniswagen met achterlader. Het voertuig is uitgerust met de software MAN TipMatic die speciaal is ontworpen voor deze activiteitensector, met halterem en besturingselement op de armleuning van de chauffeur. Het voertuig is ook voorzien van de nieuwe generatie veiligheidssystemen, zoals de wegliggingshulp LGS, de noodremassistent EBA2 en het noodremsignaal ESS. De wegliggingshulp LGS (Lane Guard System) bewaakt vanaf een snelheid van 60 km/u de positie van het voertuig ten opzichte van de rijstrook en waarschuwt de chauffeur wanneer die onopzettelijk de wegmarkering raakt. De noodremassistent EBA2 (Emergency Brake Assist) die MAN gebruikt voldoet nu al ruimschoots aan de verhoogde wettelijke vereisten van niveau 2, die vanaf november 2018 van toepassing zijn op nieuw ingeschreven voertuigen. Wanneer een noodstop wordt uitgevoerd, activeert het noodremsignaal ESS (Emergency Stopping Signal) bovenop de stoplichten ook de waarschuwingsknipperlichten, die sneller knipperen dan gewoonlijk om achterliggend verkeer te waarschuwen voor een noodsituatie.

Beter zicht: nieuw informatiesysteem met groter scherm

De norm DIN 1501 vereist dat in de cabine grote schermen worden gebruikt. Die norm bepaalt onder andere de vereisten inzake veiligheid bij het gebruik van vuilniswagens met achterlader. De chauffeur ziet op de schermen de omgeving van het voertuig, bijvoorbeeld tijdens het achteruitrijden. In de lente van 2016 lanceerde MAN het nieuwe informatiesysteem Radio MMT Advanced met een 7”-scherm ingebouwd in het instrumentenbord. Zo hoeven geen andere schermen te worden geïnstalleerd die het zicht van de chauffeur op de weg zouden kunnen hinderen. Een van de functies van deze autoradio MMT Advanced is het beeld weergeven van de twee externe camera’s. Die kunnen worden ingeschakeld ofwel met een druk op de knop door de chauffeur, of automatisch wanneer de vooraf bepaalde functies worden ingeschakeld. Deze toepassing is niet alleen handig bij het ophalen van huishoudelijk afval, de zichtbaarheid op de strooiconfiguratie tijdens de winterdienst vormt ook een onderdeel van gebruikelijke controles uitgevoerd met behulp van een camera. De zijdelingse camera die later op het voertuig moet worden gemonteerd door de verkooporganisatie MAN in Duitsland draagt bij tot de veiligheid op de weg. Uw beeld verschijnt op het scherm wanneer het knipperlicht wordt geactiveerd en de snelheid lager is dan 10 km/u.

Gebruiksvriendelijkheid van de MAN-chassisstructuur

Voor werken in verband met de slogan “Wegruimen. Opruimen. Afruimen.” in de gemeentelijk sector moeten vaak speciale voertuigen worden ingezet. MAN zorgt in de fabriek voor chassis die zijn geconfigureerd in functie van deze sector die vaak om speciale constructies vraagt.

Leverbaar af fabriek – voertuig met vijf wielassen voor de behoeften van de sector

Het gaat hier om chassis bestemd voor grote voertuigen voor spoelen en zuigen die voornamelijk worden gebruikt in Scandinavië, waar steeds vaker wordt gekozen voor chassis met vijf wielassen. De specifieke wetgeving van elk land met betrekking tot het gewicht van voertuigen en wielassen is in deze context vaak beslissend. In de serie TGS levert MAN het model 10x4-6 in een compacte gemakkelijk manoeuvreerbare versie. Daarom monteert MAN al in de fabriek een gestuurde naloopas. De twee beschikbare varianten van de wielbasis onderscheiden zich door de afstand tussen de tweede en de derde wielas, die zijn respectievelijk 1795 + 2050 + 1400 + 1450 millimeter en van 1795 + 2505 + 1400 + 1450 millimeter. Om maximaal gebruik te maken van de ruimte tussen de wielassen voor stukken die op het frame worden gemonteerd (zoals de dieselbrandstoftank en AdBlue, de accubak en het pneumatisch reservoir), installeert MAN als optie een in de hoogte gemonteerd uitlaatsysteem. Dit voertuigconcept verbetert de manoeuvreerbaarheid voor een TMTG van maximaal 50 ton.

Vervolg van een succesverhaal ­– MAN HydroDrive

Met de voorstelling van de MAN HydroDrive in 2005 bracht MAN een nieuwe technische aandrijvingsvariant voor vrachtwagens op de markt. De technische oplossing van een voorwielas met hydrostatische aandrijving, bedoeld om de trekkracht te verhogen naargelang de behoefte en om sterk te remmen in steile offroad afdalingen, had een bijzondere belangstelling gewekt in verschillende sectoren.

De oplossing kan worden toegepast voor niet-gestabiliseerde wegen en werven, veld- en boswegen, en voor vuile of met ijs en sneeuw bedekte wegen. De hydrostatische voortrekkracht biedt heel wat voordelen bij het oprijden van een helling buiten gebaande wegen wanneer het voertuig niet is geladen. Een typisch voorbeeld is de tractor met verwijderbare kiepwagen die zijn lading lost in een put. Om naar boven te rijden is de trekkracht onvoldoende door de weinig belaste achterbrug.

MAN brengt talloze varianten van dit systeem op de markt. Het is beschikbaar voor voertuigen met twee, drie en vier wielassen in de serie TGS, alsook voor trekkers van oplegcombinaties met twee en drie wielassen in de TGX-serie. MAN kondigt aan dat vanaf de beurs IAA 2016 in september het model HydroDrive in de series TGS en TGX kan worden besteld met de automatische koppeling MAN TipMatic. Er kan worden gekozen tussen twee softwareversies voor de versnellingsbak: “Onroad” en “Offroad”. De krachtafnemers op motor of versnellingsbak kunnen zonder enige beperking worden gebruikt.

MAN heeft dit systeem voortdurend geperfectioneerd en aangepast aan de praktijk om in te spelen op de behoeften van de gebruikers. Met de introductie van de versie Euro 6 heeft MAN de plaatsing van hydraulische leidingen geoptimaliseerd. De vrije ruimte tussen de wielen is groter geworden zodat bredere velgen en grotere banden kunnen worden gemonteerd, ook met sneeuwkettingen.

De chauffeur activeert de aandrijving MAN HydroDrive met behulp van een draaischakelaar, zelfs wanneer het voertuig rijdt en geladen is. Bij snelheden hoger dan 28 km/u wordt het systeem automatisch uitgeschakeld. Wanneer de snelheid opnieuw lager is dan 23 km/u wordt het systeem opnieuw ingeschakeld zonder enige tussenkomst van de chauffeur.

Het hoge nuttige laadvermogen ten opzichte van een traditionele integrale trekkracht is een van de bekendste voordelen van de MAN HydroDrive. Afhankelijk van de configuratie van het voertuig wordt gesproken over een winst aan gewicht van 500 tot 750 kg. Ook het zuinige brandstofverbruik valt niet te ontkennen; wanneer het systeem is uitgeschakeld draaien de voorwielen vrij, net zoals op een wegvoertuig. MAN biedt deze bijkomende trekkracht ook aan als optie voor de voertuigen met normale hoogte. Door de lage framehoogte kan de chauffeur gemakkelijk in en uit de cabine stappen. Het lage zwaartepunt van de carrosserie bevordert de stabiliteit bij het rijden. Alle onderdelen van de MAN TipMatic en de MAN HydroDrive bevinden zich onder de bovenrand van het frame. MAN onderscheidt zich eveneens door een gemakkelijke onbeperkte carrosseriemontage.

In afdalingen brengt het systeem HydroDrive de motorremwerking over op de voorwielas. Dat zorgt voor meer veiligheid en zijdelingse sturing op een glad wegdek, en dus een betere controle over het voertuig.

Efficiëntie boven alles: TopTorque voor alle MAN TGS en TGX met D26-motoren

Ter gelegenheid van de beurs IAA 2014 stelt MAN voor de eerste keer zijn vernieuwde gamma motoren uit de series TGS en TGX voor op een professionele gemeentelijke beurs gewijd aan het ophalen van afval. De elektronische verhoging van het koppel TopTorque, een nieuwe technologie voor zuiniger brandstofverbruik, werd ingebouwd in alle D26-motoren. De Powertrain-Manager van de motor geeft een koppelniveau van meer dan 200 nm in de twee hogere snelheden 11 en 12. Dankzij het hogere vermogen kan de chauffeur langer met hogere snelheid rijden. Het terugschakelen en de onderbreking van de trekkrachtoverbrenging worden bijvoorbeeld verminderd op minder steile hellingen. De belangrijkste voordelen voor de efficiëntie van het transport zijn een verminderd brandstofverbruik, een hogere gemiddelde snelheid en een verbeterd rijcomfort.

Tot in de kleinste details aangepast aan de sector: uitlaatsysteem gedeeltelijk in de hoogte gemonteerd

MAN biedt het chassis met vier en vijf wielassen van de serie TGS aan met een uitlaatsysteem in twee delen. De filter voor dieseldeeltjes wordt gemonteerd tussen de twee voorwielassen, de katalysator SCR wordt op een frame achter de cabine geplaatst. De nieuwigheid van 2016: het grotere aantal varianten. Deze versie is voortaan ook beschikbaar voor de trekkracht 8x4 in combinatie met de langere cabines L en LX.

Dankzij deze opbouw wordt stof voorkomen omdat de uitlaat naar onderen is gericht, en er is bovendien meer plaats in het frame tussen de tweede en derde wielas. Deze vrije montageruimte kan worden gebruikt voor grotere brandstoftanks of voor aanpassingen in functie van de carrosserie. Voor dezelfde taak kan ook een voertuig worden gekozen met een kortere wielbasis, wat de manoeuvreerbaarheid ten goede komt.