Truck 

MAN Truck2Truck

Platooning (gekoppeld rijden) levert een belangrijke bijdrage aan de verlaging van de CO2-uitstoot in het wegtransport. Gekoppeld rijden kan bovendien de veiligheid van bedrijfsvoertuigen verbeteren en voor een optimaal gebruik van de infrastructuur zorgen. Tenslotte helpt het om stress bij bestuurders te verminderen en verhoogt het net daarom de verkeersveiligheid.

Platooning verwijst naar een voertuigsysteem voor het wegtransport dat gebruik maakt van ‘gekoppeld rijden’. Dit stelt twee of meer trekker-opleggercombinaties in staat om met behulp van moderne technische bestuurdersassistentie- en controlesystemen en voertuig-voertuigcommunicatie vlak achter elkaar te rijden (op autosnelwegen) zonder dat de verkeersveiligheid in gevaar komt.

De afstand tussen elke trekker-opleggercombinatie is ongeveer 10 meter, wat overeenkomt met ongeveer een halve seconde rijtijd. Het voornaamste doel van deze methode is het benutten van de ontstane slipstroom om een brandstofbesparing van wel 10% voor de hele colonne te bereiken. Deze brandstofbesparing maakt ook een verlaging van de CO2-uitstoot mogelijk. Deze effecten worden in het gunstigste geval bij snelheden van meer dan 80 km/h bereikt.

Alle voertuigen in de stoet van trekker-opleggercombinaties zijn met elkaar verbonden door een ‘elektronische dissel’, waarbij het voorste voertuig de snelheid en rijrichting bepaalt terwijl de colonne in beweging is. De vereiste besturingsopdrachten worden in dataformaat naar de volgvoertuigen gestuurd via een systeem voor voertuig-voertuigcommunicatie (ITS-G5). Op hun beurt worden data van deze voertuigen teruggestuurd naar het voorste voertuig. De voertuig-voertuigcommunicatie maakt gebruik van Automotive Wi-Fi (ITS-G5), die op een frequentie van 5,9 GHz werkt.

Gekoppeld rijden verhoogt naar verwachting de verkeersveiligheid, omdat 90% van alle verkeersongevallen door menselijke fouten wordt veroorzaakt. Alleen al in Europa gebeuren jaarlijks meer dan 30.000 ongevallen. Moderne bestuurdersassistentiesystemen zorgen ervoor dat gekoppeld rijden veilig is voor alle weggebruikers. Hier volgt een voorbeeld van de veiligheidsfuncties van deze systemen: als een andere weggebruiker de colonne doorsnijdt om de volgende afrit te nemen, wordt de colonne tijdelijk onderbroken en worden de bestuurders geïnformeerd. De trekker-opleggercombinaties maken ruimte voor de andere weggebruiker. Zodra de passerende automobilist de autosnelweg verlaat, wordt de oorspronkelijke configuratie van de hele colonne hersteld. Moderne assistentiesystemen zorgen voor minder stress bij bestuurders en verhogen de verkeersveiligheid.

Technisch is het wellicht haalbaar om het concept van gekoppeld rijden tussen nu en 2020 in Europa te introduceren. Maar hiervoor moeten wel de nodige regelgevende kaders gevormd worden en is een hoge mate van samenwerking tussen de lidstaten en de betrokken partners vereist. Hierbij valt te denken aan het coördineren van de verschillende verkeersregels en -wetten in de betreffende landen.

MAN Truck & Bus en de Europese bedrijfsvoertuigenindustrie zijn partners van de ‘European Truck Platooning Challenge 2016’, georganiseerd door de Nederlandse regering. In het kader van dit project deed MAN begin april 2016 mee aan een demonstratierit van München naar Rotterdam. Het bedrijf gebruikte daarvoor zijn prototype konvooi voor gekoppeld rijden, bestaande uit twee MAN TGX 18.480 trekkers. Met behulp van voertuig-voertuigcommunicatie (ITS-G5) reden de twee voertuigen dan als een colonne over de autosnelweg met snelheden van meer dan 60 km/h, waarbij de onderlinge afstand minimaal 10 meter bedraagt. De controle van de lengte en breedte van het volgvoertuig werd ook geautomatiseerd. De Nederlandse overheid heeft als doel om de mogelijkheden wat betreft verkeersveiligheid te onderzoeken en het vrachtvervoer efficiënter te maken.

Tussen 2005 en 2009 heeft MAN al het onderzoeksproject ‘Konvoi’ uitgevoerd, waarbij colonnes van maximaal vier voertuigen werden getest.

Voertuiggegevens

  Voorste voertuig Volgvoertuig
Voertuigtype/nr. TGX 18.480 4x2 LLS
Trekker
TGX 18.480 4x2 BLS
Trekker
Cabine XXL met hoog dak XXL met hoog dak
Vering Lucht/Lucht Blad/Lucht
Motor D2676LF25, 480 pk, Euro 6 met SCR D2676LF25, 480 pk, Euro 6 met SCR
Nominaal motorkoppel 2300 Nm 2300 Nm
Transmissie ZF 12 AS 2331 DD ZF 12 AS 2331 DD
Achteras Hypoïde i = 2,71 Hypoïde i = 2,71
Remsysteem MAN BrakeMatic (elektronisch) MAN BrakeMatic (elektronisch)
Retarder Secundair: 3200 Nm bij 800 tot 1400 tpm Secundair: 3200 Nm bij 800 tot 1400 tpm
Banden, voor/achter 385/55R22.5 315/70R22.5 385/55R22.5 315/70R22.5
Assistentiesystemen ESP/ACC/rijstrookcontrole (LGS)/
ABS/ASR/noodremassistent
actieve rolstabilisering
ESP/ACC/rijstrookcontrole (LGS)/
ABS/ASR/noodremassistent
actieve rolstabilisering
Opleggerassen 3 assen 3 assen
Opleggerbanden 385/65R22.5 385/65R22.5
Totaal voertuiggewicht 23 t 23 t
Totale lengte (trekker plus oplegger) 16,5 m 16,5 m
Totale lengte van colonne bij 10 m afstand 43 m 43 m