Truck 

MAN Truck & Bus zet bedrijfsonderdeel op voor zijn digitalisering

Christian Kaiser nieuwe Chief Digital Officer en Markus Lipinsky blijft zich inzetten voor verdere uitbreiding van RIO

MAN Truck & Bus brengt momenteel de digitaliseringsactiviteiten van alle bedrijfsafdelingen onder in een nieuwe krachtige businessunit. In verband hiermee is Christian Kaiser (39) aangesteld als hoofd van de nieuwe functie 'Digitalization and Transformation'. Kaiser blijft zich inzetten voor de grootschalige ontwikkeling en implementatie van de digitale strategie van MAN Truck & Bus. Een van de kernprioriteiten is het optimaliseren en verbeteren van interne processen. Door digitalisering veranderen immers niet alleen producten en diensten, maar vooral ook het bedrijf zelf. Of het nu gaat om ontwikkeling, productie, verkoop, aftersales of administratie, digitale toepassingen en werkprocessen zijn van invloed op alle onderdelen van MAN Truck & Bus. Om concurrerend te blijven, moet de fabrikant van bedrijfsvoertuigen zich richten op zijn digitale toekomst.

Als Chief Digital Officer gaat Kaiser de digitale transformatie van MAN Truck & Bus centraal leiden en uitbouwen. Voormalig CDO Markus Lipinsky blijft zich als CEO van het digitale merk RIO inzetten voor de verdere uitbreiding en introductie ervan. Tot dusver vervulde hij beide functies. RIO werd door MAN geïnitieerd, maar is een apart merk onder de paraplu van Volkswagen Truck & Bus. Aangezien RIO niet alleen digitale services biedt voor de bedrijfswagenmerken van de MAN Group, maar ook voor de voertuigen van concurrenten is fabrikantneutraliteit een belangrijk onderdeel van het businessmodel.

“Met Christian Kaiser wordt de nieuwe functie geleid door een zeer ervaren IT-manager en digitaliseringsexpert. Het thema speelt een essentiële rol in onze bedrijfsstrategie. Om de mogelijkheden van de digitale transformatie optimaal te benutten en in het hele bedrijf positieve veranderingen door te voeren, gaan we ook onze structuren en processen aanpassen. Door onze digitale activiteiten onder te brengen in een speciaal daarvoor opgezet bedrijfsonderdeel kunnen we de omvorming van MAN Truck & Bus van een bedrijfswagenproducent tot een leverancier van intelligente transportoplossingen aanzienlijk versnellen”, zegt Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus AG en MAN SE.

“Onze activiteiten rondom de digitalisering van transportoplossingen tonen aan dat we pioniers zijn in de bedrijfswagensector. Het samenbrengen van deze activiteiten in een nieuwe businessunit is een belangrijke stap, met name uit het oogpunt van het personeel. Onder de paraplu van Volkswagen Truck & Bus kunnen we immers in het belang van alle betrokkenen de uitdagingen van de toekomst aangaan”, zegt Saki Stimoniaris, voorzitter van de algemene ondernemingsraad van MAN Truck & Bus AG.

“Als CEO van RIO ben ik zeer opgetogen met het initiatief van MAN Truck & Bus om ons te laten samenwerken met een ervaren expert als Christian Kaiser. Niet alleen is zijn inbreng namens MAN Truck & Bus zeer waardevol voor de ontwikkeling van ons gemeenschappelijk platform, onder zijn leiding is MAN ook met zijn eigen digitale services klaar voor de toekomst”, zegt Markus Lipinsky.

De merken MAN, Scania en RIO werken momenteel samen aan de ontwikkeling van een open cloudplatform voor de transportwereld. Binnenkort zullen honderdduizenden vrachtwagens met dit platform verbonden zijn, waardoor gegevens van voertuigen en infrastructuur voor het eerst tussen fabrikanten kunnen worden uitgewisseld. Dit is met name belangrijk voor eigenaren van gemengde wagenparken. Het platform biedt behalve de digitale services van RIO ook die van partnerbedrijven, zoals fabrikanten van opleggers.

Klanten hebben echter ook nog steeds toegang tot voertuigspecifieke applicaties van MAN en Scania.

Kaiser is sinds 1997 werkzaam in de auto-industrie. Vanaf 2004 heeft hij diverse IT-managementfuncties vervuld bij Daimler AG, waarna hij in december 2016 in dienst trad bij MAN Truck & Bus.