Events & tentoonstellingen  |  Bus 

MAN Truck & Bus op busworld: Oplossingen voor de mobiliteit van morgen

Op busworld in Kortrijk tonen MAN en NEOPLAN state of the art stadsbussen, intercitybussen en touringcars – voertuigen die de basis vormen van de mobiliteit van morgen. Het hoogtepunt op de stand is de nieuwe MAN Lion’s Coach, deze bus viert zijn officiële debuut op de vakbeurs.

  • MAN Truck & Bus presenteert vijf bussen op haar stand in Hal 2, vier andere worden beschikbaar gesteld voor testritten op het buitenterrein.
  • De Man Lion’s Coach wordt voor het eerst gepresenteerd als een 13-meterbus met twee assen
  • Integrale consultancydiensten over alternatieve energiebronnen, financiering en service

De bus levert een aanzienlijke bijdrage wanneer het erop aankomt de uitdagingen aan te gaan op het gebied van emissies, verkeersomvang en betaalbare openbare mobiliteit – of het nu gaat om het plaatselijk openbaar vervoer dan wel langeafstandsvervoer. Mensen die besluiten met de bus te reizen hebben hoge eisen ten aanzien van de flexibiliteit, snelheid, veiligheid en het comfort, ongeacht of ze alleen maar van de ene bus op de andere overstappen, dan wel een lange busreis maken. Daarom biedt Man Truck & Bus met haar merken MAN en NEOPLAN voertuigen aan die zich lenen voor uiteenlopende toepassingen – waarvan een selectie wordt getoond op busworld 2017 in Kortrijk. Tevens staan experts van de betrokken gespecialiseerde afdelingen voor u klaar met advies over vraagstukken die verband houden met MAN Transport Solutions, MAN Financial Services en MAN Service.

Debuutoptreden voor het grote publiek: de nieuwe MAN Lion’s Coach

Het hoogtepunt op de MAN-stand is de nieuwe MAN Lion’s Coach, die zijn officiële wereldpremière viert op de vakbeurs onder het motto “Im Zeichen des Löwen” (“geïnspireerd op de leeuw”). En dat motto zijn geen loze woorden: Op het eerste gezicht zien bezoekers een onvervalste MAN, die tegelijkertijd de basis vormt voor de nieuwe taal van MAN op het gebied van busdesign. De nieuwe MAN Lion’s Coach weet de mensen echter niet alleen voor zich te winnen met zijn moderne, tijdloze design, maar ook zijn economische efficiëntie. Het 13 meter lange (13,091 mm) twee-assige voertuig biedt nagenoeg zes plaatsen meer dan haar 12 meter lange neefje. Bezoekers van de vakbeurs zullen als een van de eersten live kennismaken met deze langere variant. De touringcar is uitgerust met een D2676 LOH 6-cilinder dieselmotor met 460 pk (338 kW) en de MAN TipMatic automatische versnellingsbak met 12 versnellingen met Easy-Start startondersteuning. De nieuwe MAN Lion’s Coach is tevens toonaangevend op het vlak van veiligheid. Dankzij componenten van hoogwaardig staal en de gepatenteerde pipe-in-pipe technologie van de rolbar voldoet de touringcar aan de ECE R66.02-veiligheidsvoorschriften, en is bij een botsing in staat 50% meer impactenergie te absorberen. De led-koplampen en achterlichten staan ook in voor veiligheid en efficiëntie, net als de talrijke assistentiesystemen, waaronder LGS (Lane Guard System) met haptisch waarschuwingssignaal en terugkoppeling, het geavanceerde noodremsysteem (EBA), licht- en regensensoren, de topografie-gebaseerde cruise control MAN EfficientCruise, inclusief EfficientRoll “rolfunctie”, en tot slot de MAN AttentionGuard. Daarnaast bevat het motorgedeelte van de MAN Lion’s Coach een brandblussysteem.

Het zal niemand die zich aan boord van de touringcar begeeft ontgaan dat ook de nodige aandacht is besteed aan het interieur, dat een toonbeeld is van aantrekkelijkheid en doelmatigheid. Zo loopt er een led-lichtstrook rondom het plafond, die het met een ‘warme witte’ kleur verlicht. MAN heeft zich erop toegelegd heldere, frisse kleuren te gebruiken om een royaal gevoel van ruimte tot stand te brengen. Handgrepen en stangen van roestvrij staal staan er eveneens voor in dat de expositiebus een elegante indruk zal maken.

De allrounder: MAN Lion's Intercity

De MAN Lion's Intercity is de ideale oplossing voor stads- en intercityvervoer, maar ook schoolbusvervoer. Met zijn 63 zitplaatsen biedt de “Intercity Xtra Lite” variant van de MAN Lion's Intercity een op leerlingenvervoer afgestemd marktconform design met veel ruimte voor passagiers, en ondanks een zee aan ruimte beschikt de bus over een indrukwekkende wendbaarheid. Ook op het gebied van de veiligheid gaat de MAN Lion's Intercity een stap verder dan de concurrenten – dit is de veiligste intercitybus op de markt. Dit is onder meer te danken aan de kantelweerstand die voldoet aan ECE R66.02, het geavanceerde noodremsysteem (EBA) en de talrijke andere assistentiesystemen. De bus wordt aangedreven door een 6-cilinder dieselmotor van 290 pk (213 kW). Een akoestisch waarschuwingssignaal weerklinkt bij het openen en sluiten van de deuren, en garandeert dat intercity- en schoolbuspassagiers veilig kunnen in- en uitstappen. Dankzij de in deur 2 ingebouwde hydraulische lift kunnen ook mensen met een beperkte mobiliteit probleemloos worden vervoerd, waarbij het in- en uitstappen hen zo comfortabel mogelijk wordt gemaakt.

Perfect ontworpen voor lagere emissies: MAN Lion’s City Hybrid

MAN is al jarenlang de drijvende kracht achter onderzoek naar alternatieve besturingssystemen in stadsbussen, en streeft ernaar de uitstoot van lokaal openbaar vervoer te beperken. MAN brengt sinds 2010 een stadsbus met een bijzonder laag emissiegehalte op de markt, in de vorm van de MAN Lion’s City Hybride. Een hybride bus gebruikt tot 30 procent minder brandstof per jaar. Dit komt neer op een besparing van 26 ton CO2 per jaar in vergelijking met conventionele voertuigen. De hybridetechnologie zal een belangrijke bijdrage blijven leveren aan het reduceren van emissies in de toekomst. Daarom toont MAN eveneens een MAN Lion’s City Hybride op busworld. Het 11,980 mm lange voertuig is uitgerust met bijzonder brede naar binnen openende klapdeuren met optische en akoestische deursluitingssignalen, een knielfunctie, ruimte voor een rolstoel of kinderwagen, en elektronisch gestuurde luchtvering (ECAS). Voor de binnenverlichting, achterlichten en dagrijlichten worden ledlampen gebruikt, en het hoogste veiligheidsniveau wordt gegarandeerd door het elektronisch stabiliteitsprogramma (ESP), licht- en regensensoren, bandendrukcontrolesysteem voor alle wielassen, en andere assistentiesystemen.

5000 bussen in 50 jaar: NEOPLAN Skyliner

2017 is een topjaar voor de NEOPLAN Skyliner. Het succesverhaal van de dubbeldekstouringcar begon 50 jaar geleden, en op busworld 2017 in Kortrijk zal de 5000ste NEOPLAN Skyliner worden afgeleverd. Bezoekers van de stand kunnen kennismaken met de luxueuze dubbeldekker waaraan een aantal individuele wijzigingen werden aangebracht door het MAN Bus Modification Center. Afgezien van een lounge op het benedendek is de dubbeldekker uitgerust met vier tafels en een moderne L-vormige keuken, een infotainmentsysteem en een vacuümtoilet zoals in vliegtuigen. De experts van het Bus Modification Center die speciale aanvragen van klanten behandelen voor de openbaarvervoermiddelen en touringcars van MAN en NEOPLAN staan klaar met advies over de inrichting, maatwerkoplossingen, innovatieve multimedia-apparatuur en geraffineerde boordkeukens. De nieuwe hoofdkleur van het interieur en de verzorgde, frisse en geraffineerde uitstraling van de NEOPLAN Skyliner springen ook in het oog. Deze luxueuze bus biedt in totaal 76 comfortabele zitplaatsen. De dieselmotor van 500 pk (368 kW), de MAN TipMatic automatische versnellingsbak met 12 versnellingen, de Easy-Start startondersteuning en de elektronisch bestuurde CDS-schokdemping garanderen een aangename reis. Vijf nooduitgangen op het bovendek zijn verwerkt in een nagenoeg doorlopend glazen plafond dat zorgt voor veel natuurlijke lichtinval. Op de veiligheid wordt verder toegezien door onder meer het Lane Guard System (LGS) met haptisch alarmeringssysteem en terugkoppeling, het geavanceerde noodremsysteem (EBA), de adaptieve cruise control (ACC), MAN AttentionGuard, een rookalarm in de bagageruimte en een brandblussysteem in het motorgedeelte.

Betreding van het premium segment: NEOPLAN Tourliner

Een nieuw lid van de NEOPLAN familie, in de vorm van de nieuwe Tourliner, wordt eveneens voorgesteld op busworld in België. Een hoog reiscomfort, moderne technologie, brandstofbesparende oplossingen en een aerodynamisch design maken de NEOPLAN Tourliner compleet. Met de getoonde 2+1 VIP-zitruimte betreedt de NEOPLAN Tourliner een nieuw marktsegment. Met 30 luxe zitplaatsen worden nieuwe businessmodellen mogelijk, zoals zakenreizen.

Het voertuig dat op de vakbeurs wordt getoond is onder meer uitgerust met achteruitrijcamera's, waardoor het besturen van de bus zo veilig en eenvoudig mogelijk wordt gemaakt, zelfs in smalle straten van de binnenstad en op parkeerterreinen. Een aangename rijervaring wordt gegarandeerd door een 6-cilinder dieselmotor met 420 pk (309 kW) en de MAN TipMatic automatische versnellingsbak met 12 versnellingen. Maar de NEOPLAN Tourliner laat ook niets te wensen over op het gebied van veiligheid: het in de bagageruimte en in het hoofdbedieningspaneel ingebouwde rookdetectiesysteem meldt zelfs een smeulend vuurtje – ook bij geringe warmte-afgifte. Daarnaast garanderen een hele reeks geavanceerde rijassistentiesystemen dat zowel de chauffeur als de passagiers altijd veilig reizen. De premium bus is tevens voorzien van diefstalbeveiliging, en alle zitplaatsen zijn uitgerust met USB-poorten, zodat passagiers hun notebooks, tablets of smartphones op elk moment van de reis kunnen gebruiken.

Testritten op het buitenterrein

Bezoekers die willen plaatsnemen achter het stuur van een bus van MAN of NEOPLAN en zelf het besturen willen ervaren, worden hiertoe in de gelegenheid gesteld op het buitenterrein. Hier staan een MAN Lion’s City CNG, de nieuwe NEOPLAN Tourliner C (13,103 mm lang met twee assen), en de NEOPLAN Skyliner Interurban klaar voor testritten voor bestuurders in het bezit van rijbewijs D. Geïnteresseerden treffen ook een nieuwe MAN Lion’s Coach C aan (13,091 mm lang met twee assen). Dit voertuig, bedoeld voor gebruik in Frankrijk, is uitgerust met een lift, verlengde podiums, een wc-cabine en zitplaatsen voor maximaal 59 passagiers.