Truck  |  Events & tentoonstellingen  |  Onderzoek 

MAN Truck & Bus ontvangt de Europese Transportprijs voor Duurzaamheid 2018

De MAN 'eTruck' zegeviert in de koningsdiscipline Vrachtwagen MAN overtuigde met zijn eMobility-concept voor het ontwikkelen en testen van volledig elektrische vrachtwagens

Het tijdschrift Transport heeft voor de vierde keer de Europese Transportprijs voor Duurzaamheid uitgereikt. Deze prijs gaat naar bedrijven uit de bedrijfsvoertuigensector die op een aanbevelenswaardige manier economisch succes combineren met sociale verantwoordelijkheid en milieubescherming – en waarvan de duurzame activiteiten voor verdere groei en welvaart zorgen. Dit jaar werden 16 winnaars in 16 categorieën bekroond. MAN kreeg de prijs in de koningsdiscipline Vrachtwagen voor het MAN eMobility-concept, dat volledig elektrisch aangedreven vrachtwagens ontwikkelt en test.

MAN Truck & Bus en het Oostenrijkse consortium Council für nachhaltige Logistik (CNL) hebben de handen in elkaar geslagen, om samen volledig elektrisch aangedreven vrachtwagens te testen en te optimaliseren. De voertuigen worden in de MAN-vestiging in Steyr geproduceerd. Reeds begin 2018 worden negen volledig elektrisch aangedreven MAN distributievrachtwagens uiterst grondig getest in het dagelijks gebruik.

Vanaf eind 2018 wordt de productie van een eerste kleine reeks gepland. Begin 2021 start MAN met de serieproductie van elektrische vrachtwagens voor distributievervoer in de stad en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de emissie- en geluidsvermindering in stedelijke agglomeraties.

Als de stroom op regeneratieve wijze wordt opgewekt, reduceren MAN eTrucks de CO2-belasting tot nul. Het potentieel van elektrische voertuigen in het distributievervoer is vooral in steden hoog, omdat schone lucht en geluidsbeperking daar steeds belangrijker wordt. Onderweg van 'Low Emission' naar 'No Emission' staan transportbedrijven en wagenparkexploitanten voor een aantal uitdagingen, die het voertuig op zich overstijgen. Daarom riep MAN Truck & Bus een gespecialiseerd adviesteam voor individuele transportoplossingen met een maximaal rendement in het leven. Het adviesteam behandelt niet alleen het voertuig zelf, maar ook kwesties rond de infrastructuur, de energiebehoefte, onderhoudsconcepten en de setup van het wagenpark.

In het kader van zijn eMobility-Roadmap zal MAN in 2018 ook een preproductieversie van een batterijbus (BEV) presenteren en in het kader van een praktijktest een demovloot testen. De serieproductie van een 100 procent elektrisch aangedreven stadsbus gaat eind 2019 van start. De technologische knowhow van de eMobility-bouwdoos uit de busafdeling staat op die manier ook ter beschikking voor toepassingen in de eTruck. Voor zijn eMobility-Roadmap profiteert MAN, doordat het tot de Volkswagen Groep behoort, ook van synergieën binnen het concern en van de dynamiek in de sector van de personenwagens.

De Europese Transportprijs voor Duurzaamheid wordt sinds 2011 om de twee jaar telkens voor het volgende jaar uitgereikt door het tijdschrift Transport en uitgeverij HUSS-VERLAG. Dit jaar zijn bij de winnaars zowel grote concerns uit de bedrijfsvoertuigen- en de toeleveringssector als kleine ondernemingen en startups.

Bijschrift

MAN Truck & Bus ontvangt de Europese Transportprijs voor Duurzaamheid 2018 (v.l.n.r. Susanne Stephan, media-adviseur van het tijdschrift Transport, Felix Kybart, Hoofd Alternatieve Aandrijfsystemen, MAN Truck & Bus AG, Christopher Kunstmann, CEO Financial Services, MAN Truck & Bus Deutschland GmbH, en Bert Brandenburg, CEO uitgeverij Huss-Verlag).