Truck 

MAN Truck & Bus bereidt zich voor op de toekomst van de sector van bedrijfsvoertuigen

In de onderneming worden overal maatregelen voor een betere efficiëntie genomen // Beoordeling van productgamma resulteert in stopzetting van de MAN CLA

Elektromobiliteit, automatisch rijden, digitalisering – de sector van bedrijfsvoertuigen verandert enorm snel. Hoogtepunten uit deze sectoren zullen door MAN Truck & Bus worden voorgesteld op de IAA Bedrijfsvoertuigen 2018 die in september plaatsvindt. Om de hoge investeringen voor deze technologie te realiseren blijft MAN Truck & Bus zich stelselmatig inspannen voor een betere efficiëntie.

Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN SE en MAN Truck & Bus: "Onze bedrijfsstrategie Future Lion is erop gericht om MAN zich duidelijk op markten en producten te doen toeleggen. Dit betekent dat we zowel ons productgamma als onze internationale marktpresentie onder de loep zullen nemen om de behoeften van de klanten te kennen, kosten te besparen en voorrang te geven aan onze investeringen. De weg is duidelijk – MAN Truck & Bus moet winstgevender worden om in de thema’s van de toekomst te blijven investeren. Of eenvoudiger gezegd: we zullen ons concentreren op dingen die essentieel zijn voor de toekomst van het bedrijf en we zullen ook de moed hebben bepaalde andere dingen niet voort te zetten."

Tegen deze achtergrond heeft de directie van MAN Truck & Bus AG besloten om het productgamma te stroomlijnen door de productie en de verkoop van de MAN CLA stop te zetten. Dit voertuig was een model dat specifiek was afgestemd op de marktbehoeften van opkomende economieën, aanzienlijk lager gepositioneerd dan de TG-reeks en goed voor slechts een zeer klein deel van de vrachtwagenverkoop van het bedrijf. MAN stopt met de productie in Pithampur, India na afhandeling van bestaande klantorders. Het model krijgt geen opvolger.

MAN kan aan de wensen van klanten op bestaande markten van de MAN CLA voldoen met zijn brede assortiment van moderne TG-modellen.

MAN Truck & Bus heeft met Force Motors Ltd. een overeenstemming bereikt voor de verkoop van de fabriek in Pithampur. Die zal de vestiging aankopen en een bod indienen voor doorlopende tewerkstelling voor het volledige personeelsbestand. "Het doet me plezier dat we erin geslaagd zijn om een ​​dergelijke positieve oplossing voor alle betrokkenen te vinden, wat een garantie is voor blijvende tewerkstelling van onze werknemers," zegt Jörg Mommertz, directeur van MAN Trucks India. Met de herstructureringen wil het bedrijf ook van MAN Trucks India een R&D Center for Excellence maken ter ondersteuning van wereldwijde projecten.

Het management van MAN Truck & Bus heeft ook al andere maatregelen genomen om de efficiëntie te verhogen. Die zijn gericht op meer efficiëntie in het hele bedrijf, met voorrang voor investeringen en aandacht voor duidelijke kostenbesparingen – behalve voor het productienetwerk zal dit ook gelden voor verkoop en ontwikkeling, en voor indirecte kosten en toewijzing van middelen.

In dit verband verduidelijkt Joachim Drees: "We maken MAN klaar voor de toekomst. De basis werd gelegd met ons PACE2017-programma voor de toekomst, waarin veel processen efficiënter werden gestructureerd. We werken hieraan door te bestendigen wat we al hebben bereikt, en met bijzondere aandacht voor een stevige verankering van het concept van efficiëntie in het hele bedrijf en op lange termijn."