Collectief 

MAN Truck & Bus AG vestigt vrachtwagenproductie in Rusland

MAN en de stad St. Petersburg ondertekenen Memorandum van Overeenkomst (MvO)

In de toekomst zal MAN vrachtwagens in Rusland produceren voor de betreffende markten in Rusland, Belarus en Kazakhstan. Op middellange termijn wordt er een productiecapaciteit van ongeveer 6000 voertuigen per jaar verwacht in St. Petersburg. Op 14 april hebben de voorzitter van de Raad van Bestuur van MAN Truck & Bus AG, Dr. Georg Pachta-Reyhofen, en de gouverneur van de stad St. Petersburg, Valentina Matviyenko, hieromtrent een eMemorandum van Overeenkomstf (MvO) ondertekend. Deze omvat een geplande investering van ongeveer 25 miljoen euro bij MAN Truck & Bus in een eigen productiefaciliteit evenals in de oprichting van een eigen productiebedrijf in St. Petersburg. De overeenkomst werd ondertekend tijdens het bezoek van de Beierse Minister President, Horst Seehofer, aan St. Petersburg.

« Rusland heeft een heel hoog groeipotentieel en speelt een centrale rol in onze strategie van internationalisering. Als lokale fabrikant met de nodige nabijheid tot de markt en de klanten zullen we ons in de ideale positie bevinden om op lange termijn aandeel te winnen van de stijgende vraag naar West-Europese bedrijfsvoertuigen, » zei Dr. Pachta-Reyhofen na het ondertekenen van het MvO. « Bovenal is het de aanwezigheid van de talrijke pluspunten op het gebied van de infrastructuur die in voordeel spreken van St. Petersburg », voegt Lars Himmer toe, Managing Director van MAN Truck & Bus in Rusland. « Onze productielijn zullen we waarschijnlijk oprichten in bestaande panden – wat ons lange opbouw- en oprichtingstijd zal besparen », ging hij verder. In het MvO garandeert de stad St. Petersburg de voorziening van de noodzakelijke stroom, water en gas naar de fabriek en ondersteuning bij de verbetering en onderhoud van de toegangswegen naar de nieuwe MAN-fabriek.

Reeds vanaf 2012 wordt verwacht dat een kwart van de verkochte trucks in Rusland lokaal geproduceerd zal worden. MAN zal ook de lokale band versterken en daartoe het lokale leveranciernetwerk uitbreiden.

In het verleden wist MAN een meer dan gemiddeld aandeel van de groei op de Russische markt te verwerven. MAN verhoogde zo het wagenpark tot meer dan 45.000 geregistreerde voertuigen en is bijgevolg marktleider in Rusland voor geïmporteerde vrachtwagens en bussen. MAN heeft dan ook een marktaandeel van meer dan 30% op het gebied van trucks > 6 ton (geïmporteerd uit Europa), en een aandeel van meer dan 50% op de markt van intercity bussen en coaches (> 12 meter).