Bus 

MAN Lion's City Hybride overtuigt Parijse transportonderneming

RATP bestelt 15 MAN stadsbussen met innovatieve hybride aandrijving

De Parijse vervoersmaatschappij RATP (Régie Autonome des Transports Parisiens) heeft 15 MAN Lion's City Hybride bussen besteld. Met dit order van technologisch baanbrekende voertuigen van MAN, verwerft RATP wat op dit moment de meest efficiënte stadsbus is in termen van CO2-uitstoot.

De MAN Lion's City Hybride slaat de energie die vrijkomt bij het remmen in de zogenaamde ultracaps op en transformeert deze in kracht voor haar twee elektrische aandrijfmotoren. Fijn afgestemd energiebeheer regelt de energiestroom en schakelt de dieselmotor uit, bijvoorbeeld bij overschrijding of wanneer het voertuig stilstaat. De hybride stadsbus stoot geen uitlaatgassen uit bij bushaltes en kan geruisloos vertrekken zuiver op elektrische kracht. Op deze manier verbruikt de lagevloersbus met zijn seriële hybride aandrijving tot 30 % minder brandstof en stoot hij tot 30 % minder CO2 uit tegenover een vergelijkbare diesel-aangedreven bus.

Sinds 2011 is de MAN Lion's City Hybride op verschillende lijnen in de Franse hoofdstad actief in het kader van een proefproject. De behaalde brandstofbesparing en de hoge mate van betrouwbaarheid bereikt door de hybride aandrijving waren doorslaggevend voor de bestelling van 15 MAN Lion’s City Hybride bussen door RATP.

RATP is een van de grootste uitbaters van stadsbussen in Europa, met een totale vloot van ongeveer 4.300 voertuigen waarvan 550 MAN Lion's City bussen.