Truck 

MAN EfficientLine: maximale transportefficiëntie, zelfs met Euro VI

De stijgende dieselprijzen, toegenomen concurrentiedruk en strengere milieueisen stellen wagenparkbeheerders voor grote uitdagingen.

Klanten moeten de commerciële levensvatbaarheid van hun bedrijf verbeteren en hun totale eigendomskosten (TCO) verlagen. MAN speelt op die behoeften in door de EfficientLine-modellen voor langeafstandsvervoer aan te bieden, die ontworpen zijn om brandstof te besparen. Deze bijzonder milieuvriendelijke vrachtwagens hebben zowel de internationale vakpers als de klanten overtuigd. De TGX EfficientLine heeft dan ook al veel internationale prijzen gewonnen. Het marktsucces wordt benadrukt door de indrukwekkende verkoopcijfers: in totaal zijn al meer dan 15.000 MAN EfficientLine-voertuigen in Euro V- en Euro VI-uitvoering verkocht.

Tot drie liter dieselolie besparen met efficiënte oplossingen voor langeafstandsvervoer

De MAN EfficientLine zorgt nu zelfs met Euro VI voor aanzienlijke brandstofbesparingen en lagere CO2-emissies. Alle efficiëntieverbeterende eigenschappen zijn erin verwerkt, zodat het voordeel qua brandstofbesparing volledig behouden blijft. Dit betekent bijvoorbeeld dat zelfs de Euro VI-conforme TGX EfficientLine tot 3 liter minder brandstof per 100 kilometer verbruikt dan een standaardvrachtwagen. Elke TGX EfficientLine die een conventionele vrachtwagen voor langeafstandsvervoer vervangt, bespaart daarom tot 4500 liter diesel of 12 ton CO2 per jaar. Naast het basismodel, een tweeassige trekker met oplegger en XLX-cabine, zijn er TGS- en TGX-uitvoeringen met drie assen, grotere of kleinere cabines en andere veringsvarianten leverbaar met EfficientLine-pakket. MAN biedt ook EfficientLine-pakketten voor gebruik van de TGS als langeafstandstruck. Vanaf juli 2013 is ook MAN’s noodremhulpsysteem, Emergency Brake Assist (EBA), leverbaar op de nieuwe EfficientLine-modellen.

De nieuwe, Euro VI-conforme TGX EfficientLine is ook uitgerust met MAN TeleMatics®, de efficiënte oplossing voor wagenparkcontrole, wagenparkbeheer en logistiek. De hardware is al van tevoren geïnstalleerd. Klanten kunnen de TeleMatics-software vier maanden gratis proberen en zichzelf overtuigen van de voordelen van een kosteneffectieve wagenparkbenutting en transparantere vervoersprocessen. Het aantal eenheden is beperkt.

Efficiënter transport door optimale voertuigconfiguratie

De MAN EfficientLine staat voor een bijzonder efficiënte manier van transport, of de klant nu kiest voor de TGX EfficientLine 4x2 langeafstandstruck of een voertuig dat met een EfficientLine-pakket is uitgerust.

Omdat de luchtweerstand van grote invloed is op het brandstofverbruik, werd bijzondere aandacht besteed aan het optimaliseren van de aerodynamische configuratie van het voertuig. Accessoires als zonnekleppen en luchthoorns werden weggelaten. Een juiste afstelling van de spoiler en de aerodynamische zijbeplating helpt eveneens om brandstof te besparen. Door de snelheidsbegrenzer op 85 km/h in plaats van 89 km/h in te stellen, wordt de rolweerstand met circa 10% verlaagd. Daarnaast worden energiezuinige banden gebruikt. Deze banden verlagen de rolweerstand en het brandstofverbruik dankzij hun speciale samenstelling en structuur.

Deze grote toename in efficiëntie kan niet alleen worden bereikt door afzonderlijke onderdelen te verbeteren, maar is ook het resultaat van MAN’s deskundigheid om de volledige aandrijflijn door verdere ontwikkeling te optimaliseren. De diverse onderdelen, zoals common-rail dieselmotoren, verliesarme aandrijflijncomponenten en het intelligente schakelschema van de MAN TipMatic®, zijn allemaal op elkaar afgestemd om een volmaakt samenwerkend geheel te vormen. De wisselstroomdynamo van 120 A is vier procent energie-efficiënter en heeft een langere levensduur. Dagrijverlichting vergt slechts een kwart van de stroom van halogeendimlicht. MAN’s Air Pressure Management (APM) schakelt de luchtcompressor automatisch uit wanneer deze niet nodig is en vermindert daardoor het vermogensverlies bij de samenpersing van lucht. De persluchttank, de brandstoftank en de velgen van aluminium helpen allemaal mee om het voertuiggewicht te verlagen.