Events & tentoonstellingen 

IAA 2012: stand van MAN is dé publiekstrekker

Tienduizend bezoekers voor de stand, twaalf voorgestelde wereldpremières, hoge gasten uit de politieke, sport- en kunstwereld; dit is de balans die MAN kan opmaken kort na afloop van de 64ste IAA Commercial Vehicles in Hannover. MAN stond ook in voor de meest frappante zaak van deze toonaangevende handelsbeurs voor commerciële voertuigen: de designstudie Concept S voor vrachtwagens in het buitengedeelte fascineerde zowel klanten als journalisten. "De IAA van dit jaar is op alle vlakken een succes voor MAN," aldus CEO Anders Nielsen van MAN.

MAN stelde twaalf innovaties voor in de segmenten vrachtwagen, bus, motor en dienstverlening. De wereldpremières van de nieuwe TG-familie overeenkomstig Euro-VI, de NEOPLAN Jetliner en de Lion Coach EfficientLine van MAN trokken duizenden bezoekers naar de stand van MAN in hal 12. De belangstelling ging vooral uit naar maatregelen om de doeltreffendheid te verbeteren. De desingstudie Concept S voor vrachtwagens van MAN die voor de eerste maal werd getoond met een specifieke aerodynamische oplegger van Krone, bleek de echte publiekstrekker te zijn en ook het meest gefotografeerde voertuig tijdens de IAA. De Duitse federale minister van transport, Peter Ramsauer, en de eerste minister van Nedersaksen, David McAllister, waren zichtbaar onder de indruk van deze innovatieve oplegger-tractorcombinatie.

In de loop van de IAA ontving MAN twee prestigieuze prijzen. Het Lion-segment van MAN kreeg de "IBC Award 2012" (International Bus and Coach Competition – internationale competitie voor bussen en toerbussen). Deze langeafstandsbus overtuigde zelfs de meest kritische testers en stelde de concurrenten in de schaduw als de onmiskenbare winnaar van deze harde praktische proef. De Lion City Hybrid van MAN ontving de "Green Bus Award". Deze hypermoderne stadsbus met seriële hybride aandrijving en ultracaps als energieopslagsysteem bespaart 30% brandstof en CO2 in vergelijking met een moderne dieselbus.

Een aantal prominente gasten bezocht de stand van MAN, waar ze overtuigd werden van de getoonde innovatieve transportoplossingen. Naast de minister voor transport Ramsauer, kregen ook de eerste minister van Nedersaksen McAllister en Stephan Kühn, woordvoerder voor transportzaken van de parlementaire groep van de Groene Partij in het Duitse parlement, de US-ambassadeur P.D. Harvey en Consul Generaal Inmi K. Patterson informatie over de oplossingen voor transportefficiëntie van MAN.

Tijdens de beurs ontving Peter Maffay de levering van 15 vrachtwagens en twee bussen van MAN: deze voertuigen zullen de ruggengraat vormen van de logistiek voor de tour "Tabaluga und die Zeichen der Zeit" in Duitsland. In de daaropvolgende talkshow beantwoordde de rockzanger en vrachtwagenfanaat de vragen van zijn fans. Tot vreugde van de bezoekers van de IAA, bezochten ook voetbalsterren David Alaba en Patrick Owomoyela, en de voetballegende van FC Bayern, Paul Breitner, de stand van MAN. De huidige kampioen Truck Race, Jochen Hahn, en de Europese kampioen Truck Trial, Marcel Schoch, boeiden de bezoekers met hun raceshows.

De iPhone-app die MAN speciaal ontwikkelde voor de IAA 2012 was ook een schot in de roos. Naast algemene informatie over de beurs en de laatste mededelingen van MAN, was ook meer gedetailleerde informatie over de MAN-collecties snel en gemakkelijk toegankelijk via de ingebouwde QR-codescanner. Een hoogtepunt van de app is de verbeterde realityfunctie: daardoor wordt een 3-D-model van het Concept S van MAN in de met de telefoon genomen foto geplaatst zodat het innovatieve vrachtwagenconcept in een echte omgeving bekeken kan worden. Belangstellenden vonden ook het laatste nieuws en alle nuttige zaken over de beurs op de MAN-blog (blog.transport-efficiency.com). De blog registreerde meer dan 25.000 bezoekers sinds de start ervan in juli dit jaar. Na de beurs zal de blog de lezers een opwindende kijk blijven geven op de wereld van transportefficiëntie.