Truck  |  Events & tentoonstellingen  |  Bus 

Goed gebruld, leeuw!

66ste deelname van MAN aan bedrijfsvoertuigenbeurs IAA

De expositieruimte van 10.000 m² op 's werelds grootste vakbeurs voor bedrijfsvoertuigen, de 66ste IAA in Hannover, was het decor voor een indrukwekkende presentatie van MAN. De door de fabrikant gekozen thema's trokken dan ook keer op keer de aandacht van de bezoekers. Met de wereldpremière van zijn nieuwe bestelwagen, de MAN TGE, vervolledigde MAN zijn aanbod van kleinere voertuigen, waarmee het een fullserviceprovider voor alle transportbehoeften werd. De TG-modelserie biedt motoren met nieuwe vermogensniveaus, fijn afgestelde transmissies en een aantal designinnovaties voor het exterieur en interieur. De nieuw geïntroduceerde NEOPLAN Tourliner vervolledigt het busaanbod van MAN met een nieuw instapmodel in het segment van luxereisbussen. Als initiatiefnemer van het nieuwe digitale merk RIO is MAN verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het merk binnen Volkswagen Truck & Bus. RIO is een open platform dat digitale oplossingen voor het transport- en logistieke ecosysteem bundelt, inclusief voertuigen van concurrenten. Alle informatie over de IAA is te vinden op de microsite van MAN: http://www.iaa.man/de/index.html

Werelddebuut van de nieuwe MAN TGE-bestelwagen

De nieuwe MAN TGE werd tijdens zijn wereldpremière in Hannover bijzonder goed onthaald door bezoekers. In de toekomst zal het voertuig worden aangeboden met een keuze uit meerdere carrosserieën, twee verschillende wielbasissen, drie voertuiglengtes en -hoogtes en twee motorvermogens (75 kW / 102 pk en 130 kW / 177 pk). De drie tentoongestelde voertuigen, voorzien van verschillende soorten carrosserieën voor mogelijke toepassing in de bouw, het distributievervoer en als een mobiele werkplaats, werden door het publiek onder de loep genomen, wat vaak uitmondde in constructieve en concrete gesprekken met de teamleden op de beursstand. De positieve feedback kwam eerst en vooral van jarenlange klanten die nu voor deze voertuigen van 3,0 tot 5,5 ton op dezelfde service kunnen rekenen als de service die ze gewend waren voor zware vrachtwagens van MAN. MAN Service heeft lange openingstijden en staat erom bekend altijd klaar te staan voor elke klant (ook klanten die zonder afspraak komen binnenwandelen) en snel beschikbaar te zijn in geval van nood (ook in het weekend en 's nachts). Zijn aanbod van werkplaatsdiensten omvat uiteraard flexibele reparatie- en onderhoudscontracten alsook volledige voertuigdiensten – zoals getoond op de beurs. Al tijdens de beurs werden honderden koopintenties voor de MAN TGE genoteerd.

Zware vrachtwagens van MAN met meer vermogen en een nieuw ontwerp

Wat ontwerp betreft, heeft MAN op de IAA talrijke innovaties voorgesteld voor de modellenreeksen TGL, TGM, TGS en TGX. Optisch is meer nadruk gelegd op de leeuw van MAN als het emotionele symbool van het merk. De leeuw op de chromen gesp boven de grille verschijnt tegen een hoogglanzende zwarte achtergrond, een nieuw gedurfd ontwerp waardoor de leeuw nog prominenter aanwezig is. In het interieur is ook meer aandacht besteed aan de Büssing-leeuw, terwijl de nieuw ontwikkelde felle kleuren en stoffen voor alle textieloppervlakken een volledig nieuw gevoel van ruimte creëren.

De nieuwe D26- en D38-motoren van MAN leveren meer koppel en betere prestaties en reduceren het brandstofverbruik. De nieuwe versie van de beproefde D26-motor levert 20 pk meer vermogen, 200 Nm meer koppel en een topprestatie van 500 pk. De krachtigste motor van de reeks (640 pk) was tot nu toe voorbehouden voor zware versies, maar is voortaan verkrijgbaar in bijna alle varianten van de MAN TGX D38. De andere vermogensniveaus van de nieuwe D38 zijn elk met 20 pk verhoogd tot 540 pk en 580 pk.

Met in totaal meer dan 5.500 verkochte vrachtwagens heeft MAN zijn eigen verwachtingen ruim overtroffen. Daarnaast zijn er talrijke financieringsovereenkomsten gesloten en verhuurpakketten verkocht via MAN Financial Services en de successen van de afdeling After Sales (dienst na verkoop) in verband met gesloten servicecontracten.

De NEOPLAN Tourliner – een nieuwe telg lid van de MAN-busfamilie

Een andere wereldpremière werd gevierd met de lancering van de nieuwe NEOPLAN Tourliner, die busbedrijven een nieuw instapmodel in het segment van luxereisbussen biedt. Zijn flexibele toepassingen (van langeafstandsverkeer tot toeristische reizen), talrijke hulpsystemen en uitstekende aërodynamica maken van de nieuwe NEOPLAN Tourliner een echte allrounder. Zoals alle bussen van MAN profiteert ook de NEOPLAN Tourliner van verbeterde motor- en transmissiefuncties, die nu meer koppel en vermogen leveren en toch minder verbruiken dankzij een geoptimaliseerde aandrijflijn. De nieuw ontworpen koplampen met LED-dagrijlichten in 'angel eye'-optiek zullen in de toekomst alle NEOPLAN-bussen sieren.

Ook in de bussector werden de verkoopprognoses voor de IAA overtroffen. Het bedrijf noteerde in totaal meer dan 350 voertuigen in zijn orderboek. Reifers Reisen van Warburg kreeg de eerste NEOPLAN Tourliner te pakken. MAN mocht onder meer ook de 7500ste MAN Lion's Coach symbolisch overhandigen op de IAA. De NEOPLAN Skyliner was ook reden voor een feestje: hij werd op de beurs bekroond met de IBC Award. In een voorgaande uitgebreide vergelijkende test wist de NEOPLAN Skyliner zich bijzonder goed te handhaven tegenover andere dubbeldekkers wat chassis en comfort van de passagiers betreft.

Digitale oplossingen en elektromobiliteit

MAN presenteerde deze twee thema's bijzonder professioneel op de IAA 2016 in Hanover, met de voorstelling van een speciaal platform voor RIO – het nieuwe merk van Volkswagen Truck & Bus voor digitale oplossingen. RIO is een open commercieel en technologisch platform van meerdere fabrikanten dat individuele en uniek intuïtieve digitale diensten levert voor het hele transport- en logistieke ecosysteem. De transportketen bestaat uit zowel gegevensverstrekkers als gegevensgebruikers. Als initiatiefnemer van RIO is MAN verantwoordelijk voor de ontwikkeling ervan binnen de Volkswagen Truck & Bus Group.

Wat eMobility betreft, introduceerde MAN Truck & Bus de volledig elektrische gelede bus MAN Lion's City met verschillende laadinfrastructuurconcepten, alsmede een MAN TGS-trekker met elektrische aandrijving voor gebruik in toepassingen die verband houden met binnenstedelijke nachtelijke leveringen.

In het kader van zijn eMobility roadmap zal MAN in 2018 een nog niet in serie vervaardigde busversie van een elektrisch aangedreven voertuig onderwerpen aan praktijktests. Vóór 2020 wordt dan gestart met de serieproductie van een 100% elektrisch aangedreven stadsbus.

De technologische expertise van het modulaire eMobility-systeem in de bussector zal in de toekomst ook beschikbaar zijn voor elektrische vrachtwagentoepassingen. Het feit dat MAN deel uitmaakt van de Volkswagen-groep betekent bovendien dat het synergieën binnen de Groep kan benutten en dat het kan profiteren van de dynamiek van de personenautosector.

De aanwezigheid van MAN op de beurs was een succes

Joachim Drees, Chief Executive Officer van MAN Truck & Bus en lid van de raad van bestuur bij Volkswagen Truck & Bus, vat het als volgt samen: "De afgelopen maanden hebben alle afdelingen zich met veel passie ingezet met de bedoeling zo veel mogelijk innovaties te kunnen voorstellen op de IAA in Hannover. Dit heeft geleid tot een ware stortvloed aan innovaties – en uitzonderlijke prestaties."

"Globaal gezien was de vakbeurs een enorm succes, ook wat het aantal verkochte auto's betreft", aldus Heinz-Jürgen Löw, Chief Sales and Marketing Officer voor de IAA 2016. "Mijn bijzondere dank gaat uit naar het hele team, dat zich hard heeft ingezet voor de verwezenlijking van onze zeer ambitieuze doelstellingen."

Toen het traditionele hoorngeschal op 29 september rond 18:00 uur wegebde, hadden in totaal meer dan 200.000 mensen de beursstand van MAN bezocht. Op sommige dagen telden we meer dan 30.000 bezoekers – een stijging van 60 procent ten opzichte van 2014. MAN gaf dagelijks talrijke informatieve interviews op het podium van zijn beursstand. In de loop van de 66ste IAA Nutzfahrzeuge werden 13.000 voetballen uitgedeeld aan bezoekers van de stand als aandenken aan hun beursbezoek. Alle informatie over de IAA blijft tot in november op de microsite van MAN staan: http://www.iaa.man/de/index.html