Truck 

Flexibel, kostenefficiënt, milieuvriendelijk – MAN-voertuigen op de IFAT 2018-handelsbeurs

MAN stelt voertuigen, diensten en financieringen voor als totaaloplossing voor gemeentelijke toepassingen. Voor het eerst op de IFAT-beurs – de MAN TGE-reeks van 3 tot 5,5 ton Veiligheid – monitoring van de achterzijde bij afvalomhalers MAN-stand: hal C6, stand 317

Flexibiliteit, kostenefficiëntie, milieuvriendelijkheid, praktische bruikbaarheid, efficiëntie, betrouwbaarheid – gemeentebesturen en aannemers werkzaam in afvalophaling, in wegenonderhoud en in winterdienstverlening stellen hoge eisen aan hun voertuigen. MAN heeft van deze kenmerken de focus gemaakt voor zijn stand op de IFAT 2018-handelsbeurs, in hal C6, stand 317. Van 14 – 18 mei 2018 vindt de bezoeker in München praktische oplossingen op de belangrijkste handelsbeurs ter wereld voor water-, riolerings-, afval- en grondstoffenbeheer. MAN neemt met vijf industrievoertuigen deel aan deze handelsbeurs. Naast een TGE zullen er ook twee TGM's en twee TGS'en te zien zijn.

Voor gemeentebesturen en aannemers zijn de operationele efficiëntie en de onderhoudsefficiëntie belangrijke factoren bij de keuze van een op bestelling gemaakte voertuigopbouw. Als leverancier, beschikkend over een integraal gamma, rust MAN de vloot van gemeentebesturen en aannemers uit met voertuigen van 3 tot 44 ton. Vanaf april 2017 heeft MAN achtereenvolgens in verschillende Europese landen de TGE geïntroduceerd, de lichte bestelwagen met de leeuw op de grille. MAN biedt verder een uitgebreid gamma bedrijfsvoertuigen aan in de reeksen TGE, TGL, TGM, TGS en TGX. Deze zijn telkens voorzien van een complete uitrusting waarbij het MAN-chassis precies is afgestemd op de industriespecifieke opbouwen en aanbouwwerktuigen.

Voor het eerst op de IFAT – de MAN TGE

Voor het eerst stelt MAN een gemeentevoertuig uit de TGE-reeks voor op een industriële handelsbeurs. Een bevestigingsinrichting voor een sneeuwploeg en een zout-/grindstrooiinrichting op de laadruimte tonen de geschiktheid aan voor winterdiensten. Gemeentebesturen en aannemers werkzaam in afvalophaling en wegenonderhoud vinden in het brede TGE-productgamma zeker het juiste voertuig voor hun diverse takenpakket. MAN biedt een ruim aanbod cabinetypes aan met gesloten bestelwagens, beglaasde combi-bestelwagens en chassis. De klant heeft de keuze uit twee wielbasissen, drie overstekafstanden en drie dakhoogten. Voor het chassis is er de keuze uit een enkele of dubbele cabine. Al naargelang de betreffende configuratie is er een nuttig laadvermogen van 1,5 ton mogelijk voor de 3,5 tonversie en een maximale laadruimte van 18,4 kubieke meter voor de bestelwagenversie. De instapversie van de MAN TGE-reeks heeft een maximaal toegelaten massa van 3,0 ton. De zwaarst mogelijke uitvoering van de gewichtsklasse is 5,5 ton, met een achteras met dubbele wielen. Het grote aantal varianten geeft de mogelijkheid om de uitvoering te kiezen die het best past. Al naargelang de maximaal toegelaten massa van het voertuig zijn voorwielaandrijving, achterwielaandrijving en vierwielaandrijving mogelijk. Bij de ontwikkeling van de motoren lag de nadruk op efficiëntie en robuustheid. De 1968 cm³ grote 4-cilinder dieselmotor is verkrijgbaar in vier vermogensversies, gaande van 102 pk tot 177 pk.

MAN-innovaties voor modeljaar 2018

Nieuwe MAN D08-motor voor het TGL- en TGM-gamma

MAN rust het TGL- en TGM-gamma uit met een nieuwe motor uit de D08-motorreeks. De aandrijfeenheid, die verkrijgbaar is met vier of zes cilinders, wordt gekenmerkt door het exclusieve gebruik van SCR-uitlaatgasnabehandeling. De reeks D0834-viercilindermotoren met een inhoud van 4,6 liter start bij een versie van 160 pk met een maximaal koppel van 800 Nm. De andere uitvoeringen zijn een versie van 190 pk met 750 Nm en een versie van 220 pk met 850 Nm. De viercilinderversie is alleen verkrijgbaar in de MAN TGL.

Met een cilinderinhoud van 6,9 liter is de D0836-zescilinder met 250 pk en 1050 Nm de krachtigste motor voor de MAN TGL en tevens de instapversie voor de MAN TGM. De andere versies hebben 290 pk en een maximaal koppel van 1150 Nm, resp. 320 pk en een maximaal koppel van 1250 Nm.

De SCR-uitlaatgasnabehandelingstechnologie en de hogere verbrandingstemperaturen van alle D08-motoren zorgen voor een met drie tot vijf procent verbeterd brandstofverbruik. De volledige reeks is, afhankelijk van het vermogen, 103 kg lichter dankzij een minder complexe structuur. De voordelen inzake nuttig laadvermogen, betrouwbaarheid en levensduur van de motor zijn allemaal terug te voeren op deze vereenvoudigde constructie. De Euro 4- en Euro 5-versies hebben een hoge zwaveltolerantiegrens en kunnen hierdoor wereldwijd worden gebruikt, zelfs in landen waar de verkrijgbare diesel een tot 2000 ppm hoog zwavelgehalte heeft. De eenvoudigere structuur van het uitlaatgasnabehandelingssysteem laat toe om Euro 6-voertuigen om te bouwen voor secundaire verkoop in landen waar de Euro 5- of Euro 4-norm van toepassing is. Alle nieuwe D08 Euro 6c-motoren kunnen zonder bijkomende aanpassingen draaien op synthetische biodiesel overeenkomstig EN 15940. Een ander voordeel is het verlengde olieverversingsinterval. Bij gebruik van door MAN goedgekeurde oliën bedraagt dit interval nu 80.000 kilometer, naargelang het gebruik van het voertuig.

De nieuwe motorgeneratie omvat een volledig herwerkte vertrek- en schakelsequentie. Idle Speed Driving (rijden met stationair toerental) is ook beschikbaar voor de TipMatic-versnellingsbak met 6 of 12 versnellingen. Deze versnellingsbakfunctie laat toe om bij stationair toerental met een lage snelheid te rijden met volledig ingekoppelde koppeling, zonder dat de bestuurder het gaspedaal hoeft in te drukken. De voertuigsnelheid blijft constant en de slijtage van de koppeling wordt beperkt.

Verder bevat de MAN TipMatic-versnellingsbak met 12 versnellingen bijkomende functies voor nog meer efficiëntie – Speed Shifting voor sneller schakelen tussen de drie hoogste versnellingen en EfficientRoll voor verbruikverlagend freewheelen.

Herwerkt – geoptimaliseerd interieur voor de MAN TG-reeks

Het nieuwe interieur van de volledige TG-reeks is nu nog praktischer en gebruiksvriendelijker. Design, functionaliteit en ergonomie staan centraal.

Het hoofddashboard bevat een duidelijk ingedeeld 4"-kleurenscherm met hoge resolutie. Het display met verschillende kleuren zorgt voor een betere leesbaarheid en oriëntatie. Dit betekent dat waarschuwingen en andere informatie nog sneller in het oog springen. Ook het centrale schakelaarpaneel en het bedieningspaneel kregen een geherstructureerde functionaliteit. Schakelaars die samen horen, werden gegroepeerd voor een meer intuïtieve bediening en vaak gebruikte functies, zoals de draaiknop voor de geautomatiseerde MAN TipMatic-versnellingsbak, zijn nu ondergebracht op dit hoofdbedieningspaneel. Het nieuwe schakelaar- en bedieningsconcept zal identiek zijn in alle toekomstige reeksen MAN-trucks.

Het dashboard boven en rechts van het centrale bedieningsvak biedt meer opbergruimte, met geïntegreerde elektrische aansluitingen en nieuwe, flexibele bekerhouders. De ruimte onder de middenconsole bevat een bijkomend open compartiment over de volledige breedte van de lades eronder.

Het herwerkte ontwerp biedt ook meer plaats tussen de stoelen en voor het bed. De koelbox of opbergbox (die nu volledig onder het bed verborgen zit in de lange cabinevariant) draagt hier mede toe bij. De koelbox werd vergroot tot een inhoud van 35 liter; een snelkoelfunctie en een stille koelmodus zijn ook beschikbaar. Als alternatief kan hier een grote, afgesloten opbergruimte worden voorzien.

In de geoptimaliseerde rustzone van de MAN TGM en TGS met L- en LX-cabine, hebben het boven- en onderbed (optioneel) nu een handigere elektrische bedieningsconsole voor het bedienen van de binnenverlichting, de ruitopeningsmechanismen en het schuifdak. Vier krachtige stopcontacten (12 V, 24 V, USB) en een nieuw verlichtingsconcept verhogen de gerieflijkheid nog verder.

Een donkergrijs kleurthema met de naam 'Urban Concrete', dat optioneel ook kan worden besteld voor de onderkant van het interieur, is erg goed bestand tegen vuile handen of vuile werkkleding.

Tentoongestelde voertuigen op de MAN-stand op de IFAT 2018-handelsbeurs

Première voor winterdiensten – de MAN TGE

De tentoongestelde MAN TGE 5.180 is voorzien van industriële werktuigen voor gemeentelijk gebruik en winterdiensten. De 5-tonner met enkele cabine wordt gekenmerkt door dubbele wielen, achterwielaandrijving en een versterkt chassis. De oranje cabinekleur en de oranje zwaailichten maken deel uit van de gebruikelijke uitrusting van gemeentelijke voertuigen. Een assemblage-inrichting kan worden gebruikt voor het aankoppelen van de sneeuwploeg in de winter, en een zout-/grindstrooier kan worden gemonteerd op de af fabriek geleverde driewegs kiepbak.

Het hele jaar door in dienst – de MAN TGM

Een efficiënt voertuiggebruik door gemeentebesturen en op de bouwplaats betekent in staat zijn om het voertuig het hele jaar door op een flexibele manier te gebruiken. De tentoongestelde MAN TGM 15.290 4x4 BL is hiervan een voorbeeld. De C-cabine beschikt over donkere 'Urban Concrete'-interieurbekleding. De middenstoel met driepuntsgordel is toegevoegd om de bestuurder toe te laten twee collega's mee te nemen. De verlenging van de C-cabine biedt de bemanning 265 millimeter meer ruimte. Dit breidt de opbergruimte achter de stoelen uit, die kan worden gebruikt voor het opbergen van spullen en het ophangen van werkkledij en regenkledij.

Om de MAN TGM in staat te stellen veel verschillende taken uit te voeren, is hij uitgerust met een haakliftsysteem. In combinatie met de laadkraan is de opbouw met verwisselbaar platform geschikt voor alle transporttaken die zich voordoen. Of het team nu wordt opgedragen om een weg aan te leggen of te herstellen, tuin- of parkonderhoud uit te voeren of graafmateriaal, bestratingstegels, grond of aanplantingsmateriaal te vervoeren, de MAN TGM klaart elke klus. Als tweede verwisselbare opbouw is een watertank beschikbaar om planten water te geven tijdens de zomer. De winterdienst omvat een hele reeks activiteiten. Met een zout-/grindstrooier als verwisselbare opbouw en met een vooraan bevestigde sneeuwploeg kan de MAN TGM ook tijdens het koude seizoen worden gebruikt. In overeenstemming met de typisch voor de sector gebruikte uitrusting rust MAN de TGM af fabriek uit met een stalen bumper, hydraulica voor gemeentelijke inzet, een montageplaat voor een sneeuwploeg, hoger geplaatste koplampen en richtingaanwijzers als verlichting tijdens de winterdienst, evenals met oranje zwaailichten. Differentieelsloten in de voor- en achterassen zorgen voor een veilige grip op een onverharde ondergrond of in het geval van gladde wegen door ijs en sneeuw.

Laadvermogenvoordeel bij afvalophaling – de MAN TGM-drieasser

Als drieassige afvalomhaler toont de MAN TGM zijn sterke punten inzake laadvermogen en cabine-uitrusting. Slechts twee tredes zorgen voor een gemakkelijke toegang tot de cabine. Het kleinere aantal treden in vergelijking met andere modellen wordt merkbaar bij ophaaldiensten waarbij men vaak in en uit het voertuig moet klimmen. De verlenging van de C-cabine met 26,5 centimeter verschaft de bestuurder en zijn twee passagiers extra ruimte. De MAN TGM, ontworpen met een maximaal toegelaten massa van 26 ton, is klaar voor de ophaaldienst met een voordeel qua laadvermogen van ongeveer één ton in vergelijking met een MAN TGS. De flexibiliteit voor het laden van de opbouw, met een volume van 22 m³, zet dit nog meer in de verf.

Het op de IFAT 2018 tentoongestelde MAN TGM 26.320 6x2-4 BL-chassis heeft een wielbasis van 4125 millimeter tussen de eerste en de tweede as. Deze configuratie is praktijkgericht om de gewichtsverdeling over alle assen te optimaliseren voor het zware bulkmateriaal en het zwaartepunt dat zich tijdens de ophaaldienst constant verplaatst. Dit omvat ook de meesturende naloopas die is ontworpen voor een belastingscapaciteit van 7,5 ton. Dit verbetert de manoeuvreerbaarheid in volgeparkeerde straten en bij het rijden door enge steegjes en smalle straten in de stad.

De optie voor een automatische versnellingsbak met een hydrodynamische koppelomvormer is een nieuw item in de aandrijflijn van de Euro 6-versie van de MAN TGM. De leverancier van de versnellingsbak van de 3000-reeks is Allison. De versnellingsbak maakt slijtagevrij vertrekken en soepel schakelen mogelijk. De bestuurder weet dit comfort te appreciëren bij ophaaldiensten waarbij men vaak moet vertrekken, schakelen en remmen, telkens met korte tussenafstand tussen de laadpunten.

Veiligheid voorop bij afvalomhalers – de drieassige MAN TGS

MAN TGS-afvalomhalers zijn populair. Eén onder hen is de tentoongestelde MAN TGS 26.360 6x2-4 BL met achterlaadinrichting. De meesturende en intrekbare naloopas met zijn belastingscapaciteit van 7,5 ton draagt het gewicht van het zware bulkmateriaal aan de achterzijde van het voertuig. De voertuigen moeten bij ophaalrondes vaak achteruit naar het laadpunt rijden. De in 2016 in de DIN norm 1501 geïntroduceerde achteruitrijrestrictie moet hier met de achterlaadinrichting worden gerespecteerd. Dit impliceert veiligheidsmaatregelen met betrekking tot het gebruik van de staplatformen voor de vuilnismannen. Voorheen bestond achteraan immers het risico dat ze konden struikelen en het gevaar liepen overreden te worden bij het achteruit rijden. Wanneer nu de achteruitversnelling wordt ingeschakeld op de TipMatic-versnellingsschakelaar, terwijl het staplatform wordt gebruikt, blijft het voertuig stilstaan en wordt verzekerd dat het niet achteruitrolt. Al naargelang de uitrusting wordt de parkeerrem automatisch geactiveerd of wordt de motor stilgelegd.

Manoeuvreren, achteruitrijden en korte ritjes van laadpunt naar laadpunt in drukke woongebieden met veel geparkeerde voertuigen vergen een hoge mate van aandacht van de bestuurder. In het tentoongestelde voertuig stelt MAN verschillende systemen voor die de bestuurder helpen om een panoramisch overzicht te krijgen.

Het ViSy-monitoringsysteem voor de achterzijde maakt gebruik van innovatieve 3D-sensoren om de posities en bewegingen van objecten achter en naast het voertuig te identificeren. Afhankelijk van de analyse van het systeem weerklinkt er een waarschuwingsgeluid, wordt er een visuele alarmindicatie weergegeven op het dashboard of wordt de noodrem geactiveerd als voorzorgsmaatregel.

Een bovenaanzichtsysteem zorgt voor een panoramisch overzicht van 360 graden. Hiervoor worden de videobeelden van vier breedhoekcamera's samengevoegd in één beeld en weergegeven op een scherm in de cabine.

Een aantal van de tentoongestelde trucks op de MAN-stand beschikken over een cameragebaseerd systeem voor het in beeld brengen van de voertuigomgeving aan de slecht zichtbare rechterzijde van het voertuig, teneinde bij het afdraaien of manoeuvreren kritieke situaties vroegtijdig te kunnen detecteren. Bijkomend bij de achteruitkijkspiegel moet dit de bestuurder helpen om de zone naast het voertuig te kunnen zien via een monitor aangebracht op de rechter A-stijl in de cabine of via het scherm op het dashboard. MAN kan dit systeem installeren op verzoek van de klant.

Veiligheid betekent meer dan alleen het monteren van de systemen voor het weergeven van de omgeving. MAN rust zijn chassis uit met een nieuwe generatie veiligheidssystemen. Dit zijn het LGS-waarschuwingssysteem voor het onbedoeld verlaten van de rijstrook, het geavanceerde EBA2-noodremsysteem en het ESS-noodremsignaal. Het Lane Guard System (LGS) monitort de positie van het voertuig op de weg vanaf een snelheid van 60 km/u en waarschuwt de bestuurder wanneer hij/zij onbedoeld de rijstrookmarkeringen overschrijdt. Het geavanceerde EBA2-noodremsysteem (Emergency Brake Assist) dat in MAN-voertuigen is geïnstalleerd, beantwoordt reeds aan de verstrengde wettelijke Level 2-vereisten die vanaf november 2018 gelden voor alle nieuw ingeschreven voertuigen. In het geval van een noodremmanoeuvre activeert het noodstopsignaal (ESS - emergency stopping signal) naast de remlichten ook de noodknipperlichten met een verhoogde knipperfrequentie (noodremknipperlicht) en signaleert zo de noodsituatie aan het achteropkomende verkeer.

Hoog vermogen en hoog koppel – de TGS 35.500 als 4-asser

500 pk is het maximale vermogen van de MAN TGS-reeks. De Euro 6-versie van de 6-cilindermotor uit de D26-reeks, met zijn cilinderinhoud van 12,4 liter, is verkrijgbaar in drie vermogensversies – 420 pk, 460 pk en 500 pk. Hoge voertuiggewichten, een veeleisende topografie of de nood om een hoog vermogen en een hoog koppel te bereiken op de aftakas (PTO) zijn de argumenten om binnen de sector van de gemeentelijke dienstverlening en de afvalophaling te kiezen voor de 500 pk-versie. De blower van een vacuümsysteem, die het zuigend vermogen levert voor een vacuümwagen, een rioolreinigingswagen, een vacuümreinigingswagen of een vacuümbaggervoertuig, vereist een erg hoog koppel. Bij 930 – 1350 t/min levert de 500 pk sterke D26-motor 2500 Nm, dat via de aftakas beschikbaar wordt gesteld op de opbouw.

MAN stelt met de MAN TGS 35.500 8x4-4 BL een vierassige vrachtwagen met een 1+3-configuratie voor. De twee middelste assen worden aangedreven en de meesturende naloopas kan tot acht ton dragen. Het chassis is bedoeld voor de montage van een vacuümbaggerinrichting. Deze asconfiguratie benut de voordelen van een optimale asbelasting. Dit komt omdat de grote blower voor de carrosserie is geplaatst en de vrachtruimte voor het aangezogen materiaal en de aanzuigmondstukken met de extensiearm zich boven de achterassen bevinden. Andere argumenten die pleiten voor voertuigen met een 1+3-asconfiguratie zijn een betere manoeuvreerbaarheid en een lagere bandenslijtage in vergelijking met de populaire configuratie met zowel voor- als achteraan twee assen.