Bus 

En de winnaar van de Red Dot Design Award is... de NEOPLAN Skyliner

De NEOPLAN Skyliner is bekroond met de prestigieuze Red Dot Award 2012 in de categorie ‘product design’. Het exclusieve ontwerp, dat aan een haaienvin doet denken, en de apart geplaatste cabine van de dubbeldeksbus hebben indruk gemaakt op de jury van internationale deskundigen.

Afgelopen najaar vond de wereldprimeur van de NEOPLAN Skyliner plaats op de vakbeurs Busworld in Kortrijk, waar deze bus al op bewonderende blikken van de professionele bezoekers kon rekenen. Het is de ontwerpers van NEOPLAN namelijk gelukt om dit voertuig ondanks zijn indrukwekkende afmetingen (14 m lang bij 2,55 m breed en 4 m hoog) een zekere lichtheid en dynamiek te geven zonder het evenwicht tussen vorm, functie en ergonomie te verstoren. Zuivere lijnen en scherpe randen ten opzichte van het glas en het plaatwerk gaan samen met weergaloze aerodynamische eigenschappen, die de normen voor touringcars in de hoogste categorie verleggen. Het ontwerp is erop gericht om een optimale luchtstroming rond de bus te creëren, wat een luchtweerstandscoëfficiënt (cx) van 0,41 oplevert. Deze waarde, die vergelijkbaar is met die van een moderne midi-MPV en die voor ondernemers merkbaar is door de rendabele werking van het voertuig, is momenteel ongekend voor een dubbeldekstouringcar.

Door zijn traditionele esthetische kenmerken, zoals de vooroverhellende A-stijlen, de grote, horizontaal gedeelde voorruit, de opvallende cockpit aan de voorkant, de dynamisch ogende wielkasten en de scherp omrande koplampen, is de Skyliner een onmiskenbaar lid van de NEOPLAN-busfamilie. Tegelijkertijd hebben bepaalde ontwerpelementen een andere invulling gekregen. Dankzij het gewelfde glazen dak, de reusachtige glaspartij aan de voorkant en de grote zijramen (die ook als nooduitgang dienen), zorgt het Skylights-concept voor een spectaculair uitzicht naar alle kanten op het bovendek. Terwijl gewone dubbeldeksbussen vaak een optische scheiding tussen het boven- en het onderdek hebben, is deze door de belijning van de zijramen van de Skyliner onzichtbaar vanaf de zijkant. De royaal bemeten en driedimensionaal gewelfde panoramaruit loopt over in de zijramen van het onderdek. Het ontwerp vormt zo één compleet geheel.

De ontwerpers en ingenieurs zijn er ook in geslaagd om de beproefde elementen van de andere NEOPLAN-busmodellen, zoals de achterlichten, de koplampen en de klapdeuren, in de Skyliner te integreren. Aan deze consequent doorgevoerde ontwerpstijl is duidelijk te zien dat de Skyliner tot dezelfde voertuigfamilie behoort. Voor de klanten heeft dit als voordeel dat reserveonderdelen gemakkelijk verkrijgbaar zijn en dat de totale exploitatiekosten dalen.

De Red Dot Award wordt internationaal gezien als een van de meest begeerde onderscheidingen op het gebied van ontwerpkwaliteit. Een jury van 30 leden had de opdracht om ongeveer 4500 ontwerpen uit 58 landen nauwgezet te bestuderen. De prijsuitreiking zal op 2 juli 2012 plaatsvinden in Essen. De NEOPLAN Skyliner zet een succesvolle traditie voort, want sinds 2002 hebben MAN en NEOPLAN deze internationaal vermaarde onderscheiding al voor acht bussen in ontvangst mogen nemen. De laatste in deze reeks was de MAN Lion’s City Hybrid in 2011.