Bus 

En de winnaar is... NEOPLAN Tourliner wint iF Design Award 2017

5575 inzendingen van 2675 deelnemers uit in totaal 59 landen // De NEOPLAN Tourliner was de grote winnaar in de categorie ‘Auto's/Voertuigen/Motoren’ // Een voorbeeld van hoe esthetiek en functionaliteit hand in hand kunnen gaan. De nieuwe NEOPLAN Tourliner overtuigde de jury van het iF International Forum Design en werd bekroond met de felbegeerde designprijs in de categorie ‘Auto's/Voertuigen/Motoren’.

Een uitstekende prestatie: de NEOPLAN Tourliner is bekroond met de iF Design Award 2017 in de categorie ‘Auto's/Voertuigen/Motoren’. De prijswinnaars, onder wie gerenommeerde fabrikanten van sportwagens en motoren, werden op 10 maart jl. onderscheiden tijdens de prijsuitreiking in München. In totaal waren er 5575 inzendingen van 2675 deelnemers uit 59 landen. “We zijn uiteraard bijzonder blij dat de NEOPLAN Tourliner als uitstekend is gewaardeerd – zeker gezien het grote aantal uitmuntende en innovatieve inzendingen”, zegt Stephan Schönherr, Vice President Bus/Coach Design van MAN Truck & Bus.

De beslissing van de jury, 58 designexperts uit 19 landen, bevestigt dat zelfs een bus uit het standaardsegment bijzonder aantrekkelijk kan zijn.

De iF Design Award is al sinds 1953 een internationaal erkend symbool voor topdesign. De prijswinnaars worden geselecteerd aan de hand van vastgestelde criteria zoals uiterlijk en productvorm en op basis van aspecten zoals de mate van innovatie, ergonomie, functionaliteit en milieuvriendelijkheid. “De prijs is een groot eerbetoon aan ons designteam. Het is de bekroning van de innovatieve, elegante en hoogwaardige constructie van de NEOPLAN Tourliner”, zegt Schönherr.

Bijzondere aandacht verdienen het vloeiende ‘komeetstaartdesign’ van de bolle voorruit, die doorloopt tot in het dak, het al meerdere malen bekroonde strakke “Sharp Cut” NEOPLAN-design en de nieuwe vormgeving van de koplampen. “De leddagrijlichten, de zogeheten ‘angel eyes’, vormen een verlichte ring rondom de koplampen en hebben een uiterst dynamisch effect. Je ziet deze vormgeving vooral vaak bij sportauto's”, zegt Schönherr. Maar ook het interieur van de bus is indrukwekkend: een geavanceerd verlichtingsconcept met indirecte ledverlichting, sterk contrasterende grijze en beige tinten en vriendelijke kleuren vormen samen het kleurenconcept en zorgen voor een verfijnde, ruimtelijke en lichte sfeer.

Esthetiek is echter niet het enige wat deze bus kenmerkt, die voor het eerst werd getoond op de vakbeurs IAA Nutzfahrzeuge 2016. Het voertuig biedt ook eersteklas comfort voor zowel de bestuurder als de passagiers, tal van veiligheidsvoorzieningen, uitstekende rijeigenschappen en een laag brandstofverbruik. Dit is te danken aan de krachtigere motor met een hoger koppel, aan de geoptimaliseerde aandrijflijn en aan het nieuwe uiterlijk, waardoor de aërodynamica van de bus met meer dan 20 procent is verbeterd. “De NEOPLAN Tourliner is een prachtig voorbeeld van hoe esthetiek en functionaliteit hand in hand kunnen gaan”, zegt Schönherr.