Truck 

Elektrische vrachtwagens in actie – MAN en CNL beginnen praktische tests

MAN Truck & Bus levert volledig elektrische vrachtwagens aan negen partnerbedrijven van de Oostenrijkse Raad voor Duurzame Logistiek (CNL). De testvoertuigen zijn afgeleid van de MAN TGM en werden speciaal ontworpen voor elke klant en voorbereid op praktische tests. Tijdens de testritten, die verscheidene maanden in beslag zullen nemen, zullen de deelnemende ondernemingen hun voertuigen inzetten voor hun dagelijkse logistieke activiteiten. // MAN zal de opgedane ervaringen in samenwerking met de partnerbedrijven van CNL gebruiken voor de verdere ontwikkeling van in serie gebouwde elektrische vrachtwagens.

Joachim Drees, voorzitter van de raad van bestuur van Man Truck & Bus AG, en zijn collega in de raad, Dr. Ulrich Dilling, die verantwoordelijk is voor productie en logistiek, overhandigden samen de eerste elektrische vrachtwagens van het type MAN eTGM aan negen bedrijven die lid zijn van de Oostenrijkse Raad voor Duurzame Logistiek (CNL). Het evenement in de productievestiging van Steyr vormde ook het startpunt voor de praktische tests, waarbij de voertuigen met onmiddellijke ingang zullen worden ingezet in de dagelijkse logistiek- en transportactiviteiten van de CNL-leden: Gebrüder Weiss, HOFER, Magna Steyr, METRO, Quehenberger Logistics, REWE, Schachinger Logistik, SPAR en Stieglbrauerei. De komende maanden zullen de ondernemingen de voertuigen grondig testen in de doordeweekse omstandigheden van hun specifieke logistiek- en transportactiviteiten.

Met de officiële overhandiging bereikt MAN Truck & Bus een nieuwe mijlpaal op de weg naar elektrisch distributietransport in steden, een missie waarbij nuluitstoot en een beperkt geluidsniveau alsmaar belangrijker worden. De tests die de CNL-leden zullen uitvoeren tijdens hun routineactiviteiten onderstrepen de benadering van MAN om samen te werken met klanten en hun praktische ervaring te benutten om duurzame logistieke oplossingen uit te denken.

Tijdens de afleveringsceremonie, die plaatsvond te midden van de actie in de fabriek voor elektrische voertuigen in Steyr, was Joachim Drees duidelijk onder de indruk van het gemeenschappelijke project met CNL. Hij zei: “De tijd is rijp. De eerste elektrische vrachtwagens van MAN zijn een feit en worden door onze klanten ingezet voor hun dagelijkse activiteiten. Vanaf nu worden dranken, voeding of auto-onderdelen zonder lokale emissies en fluisterstil geleverd. De aflevering van de eerste eTrucks is niet alleen een bijzonder moment voor het samenwerkingsproject met CNL maar ook in de 260-jarige geschiedenis van MAN.”

Vanuit het standpunt van de Raad voor Duurzame Logistiek uitte oprichter en woordvoerder Max Schachinger zijn lof voor het project: “We weten en ervaren hoe het klimaat en milieu evolueren en willen allemaal meer leefbare steden. De stappen van elke persoon worden verbonden tot een groter geheel, waardoor MAN zijn eerste eTrucks vandaag in actie kan zien: het einde van het fossiele tijdperk is in zicht en de toekomst van duurzame mobiliteit begint vandaag.”

CNL is een uniek initiatief in Europa: achttien van de grootste retail-, logistiek- en productiebedrijven van Oostenrijk hebben zich verenigd om te werken aan een duurzame logistiek. CNL is verwant met het Centrum voor Wereldwijde Verandering en Duurzaamheid van de Weense Universiteit voor Natuurlijke Rijkdommen en Levenswetenschappen.

De praktijktests worden uitgevoerd in het kader van het ‘Megawatt’-project en genieten een subsidie van 3.012.648 euro van het Klimaat- en Energiefonds van de Federale Oostenrijkse regering als onderdeel van het ‘Lighthouses of Electric Mobility’-programma.