Bus 

De luchthaven van München vertrouwt op de milieuvriendelijke MAN bussen

Officiële overhandiging van 27 MAN Lion’s City bussen

Op de ‘Franz Josef Strauß’ luchthaven van München werden tijdens een feestelijke ceremonie 19 accordeon- en 8 standaardbussen van het type MAN Lion’s City overhandigd voor het passagiersvervoer naar AeroGround Flughafen München Gmbh. AeroGround is een dochteronderneming van Flughafen München Gmbh (FMG), verantwoordelijk voor het passagiersvervoer. In 2014 zullen 19 standaardbussen bijkomend worden geleverd.

In het bijzijn van de Staatssecretaris van Milieu, Ursula Heinen-Esser heeft Heinz-Jürgen Löw, directeur Marketing, Sales & Services bij MAN Truck & Bus AG, de symbolische sleutel van de nieuwe voertuigen overhandigd aan Michael Kerkloh, CEO van FMG.

De internationale Beierse luchthaven heeft in 2012 een stijging gekend van het aantal passagiers met 2 %, waardoor een nieuw record van 38,4 miljoen passagiers werd bereikt. Sinds de luchthaven in gebruik werd genomen in 1992, is het jaarlijks aantal passagiers reeds meer dan verdrievoudigd. Door deze toename stijgen ook de eisen voor het passagierstransport, alsook voor het transport van de bemanning tussen de terminals en parkeerposities van de vliegtuigen.

Het interieur van de nieuwe bussen in robuuste look van roestvrij staal werd geoptimaliseerd voor staplaatsen om een hogere passagierscapaciteit te bekomen. Krachtige airconditioning in alle voertuigen zorgt voor comfort in alle seizoenen. Een lage instap (“Kneeling”) vergemakkelijkt het in- en uitstappen van de passagiers.

De efficiënte Diesel Common Rail motor van MAN van 235 kW (320 pk) voldoet aan de strenge EEV emissienorm. Een viertrapsautomaat van Voith met Senso Top schakelsysteem en geïntegreerde snelheidsbegrenzer levert de kracht aan de aandrijfassen.

De geleverde MAN Lion’s City accordeonbussen zijn zeer geluidsarm en stoten weinig schadelijke stoffen uit waardoor ze het milieulabel “Blauer Engel” dragen. In vergelijking met de eerder gebruikte bussen op de luchthaven, bieden de nieuwe voertuigen een aanzienlijke verbetering van de uitstoot van fijn stof en stikstofoxide. Immers, de nieuwe bussen van MAN, hebben slechts een deeltjesmassa van 0,02 gram per kilowattuur voor de uitstoot van fijn stof. In vergelijking met de vroegere voertuigen was deze waarde meer dan 50 maal hoger, namelijk 1,1 gram. De verlaging van de stikstofoxide uitstoot is veelzeggend: de nieuwe bussen stoten slechts 2 gram NOx per kilowattuur uit ten op zichte van 14 gram bij hun voorgangers. AeroGround Flughafen München GmbH heeft voor alle 27 bussen een onderhoudscontract afgesloten bij MAN Truck & Bus Deutschland.

De Staatsecretaris van Milieu, Ursula Heinen-Esser, wist te vertellen: “Ik hoop dat andere belangrijke beslissers, zowel in uw sector als in andere sectoren conclusies trekken uit uw samenwerking en inzien dat producten die het “Blauer Engel” symbool dragen zowel bedrijfseconomisch voordelig als milieubewust kunnen zijn.”

Michael Kerkloh, CEO van FGM, stelde: “De luchthaven van München focust zich op duurzaamheid op lange temijn en wil vooral de overlast gelinkt aan de uitbating van een luchthaven door middel van technische vooruitgang aanpakken. Met de aankoop van de met het “Blauer Engel” symbool gecertificeerde MAN bussen, hebben we opnieuw een stap dichter bij ons doel gezet.”

Heinz-Jürgen Löw, directeur Marketing, Sales & Services van MAN Truck & Bus AG, heeft tijdens de overhandiging van de sleutels het volgende toegevoegd: “We zijn er trots op dat de befaamde luchthaven van München voor de bussen van MAN heeft gekozen. MAN, met hoofdkantoor in München, is een toonaangevende internationale fabrikant van commerciële voertuigen. De aanwezigheid van onze bussen op het tarmac van deze luchthaven is een uitstekend visitekaartje.”