Truck 

De eerste MAN TGE rolt van de band

Het begin van een veelbelovend samenwerkingsverband // Hoge kwaliteit bij de productie van de MAN TGE // Een maand na de marktintroductie rolt in de nieuwe fabriek in het Poolse Wrzesnia de eerste productie-MAN TGE van de band. De teams onder leiding van Jens Ocksen (CEO Volkswagen Poznan) en Dennis Affeld (Senior Vice President Sales Van MAN Truck & Bus) nemen gezamenlijk de eerste MAN TGE in ontvangst, een zilverkleurige bestelwagen met het chassisnummer … 01.

Met de introductie van de TGE begint een nieuw tijdperk voor MAN. Het is voor het eerst dat MAN Truck & Bus een licht bedrijfsvoertuig op de markt brengt. Daarmee speelt het bedrijf in op de vraag van een groot aantal vaste klanten in de logistieke sector, de sector voor koerier- en pakketdiensten, de aftersalesbranche en de nijverheidssector. Dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van grote bestelwagens heeft verschillende redenen. De belangrijkste zijn dat er steeds meer online wordt gewinkeld, de geharmoniseerde regels rondom rijbewijzen, de veelzijdigheid van de voertuigen en het feit dat ze rijden en presteren als personenauto's. Met name door de toenemende verstedelijking stijgt de vraag naar bestelwagens vanaf een maximaal toelaatbaar gewicht van 3 ton.

Alleszins goede redenen om zo'n model binnen de groep te zoeken door gebruik te maken van beschikbare synergieën. "Onze nieuwe fabriek in Wrzesnia stelt nieuwe kwaliteitsnormen. De voertuigen worden onderworpen aan een aantal kwaliteitscontroles. De maatprecisie van de carrosserie zelf wordt tijdens de assemblage herhaaldelijk gecontroleerd door geautomatiseerde lasers en digitale camera's op meerdere meetstations. Ik ben dan ook bijzonder blij dat ik MAN deze eerste TGE kan bieden, een model met zeer veel meerwaarde", zegt Jens Ocksen. Dennis Affeld is het daar volmondig mee eens: "We kijken ernaar uit om de strenge productienormen van de TGE te combineren met het professionele verkoop- en servicenetwerk van MAN. Onze klanten zullen het geweldig vinden, dat weten we zeker. We streven naar een verkoop van zo'n 20.000 wagens per jaar."

Het voertuig met chassisnummer 1 is een zilverkleurige bestelwagen met een korte wielbasis en een hoog dak. De MAN TGE is ongeveer zes meter lang en heeft een laadruimte van 10,7 cm3. De TGE, leverbaar in modellen tot 3,5 ton, wordt aangedreven door een zeer zuinige 1968 cc-dieselmotor die goed is voor 103 kW/140 pk. Er is al één vestiging waar het voertuig zeker zal worden gebruikt: de MAN-fabriek in München.