Bus 

De MAN Lion’s City GL CNG is uitgeroepen tot ‘Bus of the Year 2015’

Schoon, krachtig en rendabel. Met deze eigenschappen heeft de MAN Lion’s City GL CNG de jury van vakjournalisten van de Bus Euro Test weten te overtuigen. De 18,75 meter lange harmonicabus, die op aardgas rijdt, heeft de titel ‘Bus of the Year 2015’ in de wacht gesleept en zijn concurrenten daarbij ver achter zich gelaten. De winnaar wordt gepresenteerd tijdens de Internationale Automobil-Ausstellung (IAA) Nutzfahrzeuge 2014 in Hannover.

Aandrijving op CNG, een rendabel alternatief

Met zijn aandrijving op CNG Euro 6 vormt de MAN Lion’s City GL CNG harmonicabus een ideale mobiliteitsoplossing in het stadsverkeer, want dankzij de lage emissies wordt het klimaat minder belast. De harmonicabus, die op biogas of e?gas rijdt, is vrijwel CO2-neutraal en werkt als een volledig elektrisch voertuig. Zelfs zonder biogas zijn de CO2-emissies bijna 17 procent lager dan die van dieselvoertuigen.

Als alternatieve energiebron vormt aardgas bovendien een zeer voordelige oplossing: omdat flink op brandstof wordt bespaard, zijn de levenscycluskosten van de MAN Lion’s City GL CNG na een periode van tien jaar ongeveer 15 procent lager dan die van een dieselbus uit dezelfde prijsklasse.

Complete CNG-oplossingen van de marktleider

MAN heeft gedurende tientallen jaren veel ervaring opgebouwd met bussen op aardgas en is marktleider op dit gebied. Samen met erdgas mobil GmbH streeft MAN naar uitbreiding van het aantal bussen op aardgas en naar instandhouding en verdere ontwikkeling van de infrastructuur voor het leveren van brandstof om totale mobiliteit met aardgas mogelijk te maken.

MAN biedt niet alleen betrouwbare technologieën, maar is evenzeer vertrouwd met het onderhoud en de reparatie van gasinstallaties onder hoge druk. De knowhow van MAN wordt op professionele wijze overgedragen tijdens trainingen en cursussen die op verzoek aan eigen of externe onderhoudsteams van klanten worden gegeven. Tot slot is de levering van reserveonderdelen voor bussen op aardgas overal ter wereld veiliggesteld, wat een perfecte werking van de MAN-voertuigen garandeert.

Een optimale interieurinrichting voor de passagiers en meer comfort

Ook het concept van de MAN Lion’s City GL CNG, die ontworpen is voor stadsverkeer en zich kenmerkt door een bijzonder hoge passagiersdichtheid, heeft bijgedragen tot de toekenning van de titel ‘Bus of the Year 2015’. De 18,75 meter lange harmonicabus, die maximaal 142 passagiers kan vervoeren, beschikt als enige model op de markt over vijf grote dubbele deuren, die voor een optimale doorstroming en kortere stoptijden zorgen. Het voertuig is ook uitgerust met drie klapstoeltjes, die door de chauffeur geblokkeerd kunnen worden. Bij een grote aanloop beschikt de bus zo over meer staruimte voor de gebruikers. De stempelmachines kunnen de elektronische kaartjes lezen die per smartphone zijn gekocht. Het voertuig biedt bovendien internettoegang aan boord dankzij een Wi-Fi-toegangspunt en beschikt over instelbare individuele schermen.

Het passagiersgedeelte kenmerkt zich door luxueuze materialen en innovatieve verlichting: de transparante balg, de glazen dakluiken en de led-lichtbanden (op basis van energiezuinige lichtdiodes) zorgen voor een zuinige, homogene en aangename verlichting in de bus. Dankzij het lage verbruik van de led-verlichting, heeft de wisselstroomdynamo van de bus minder vermogen nodig. De koplampen met led-dagrijverlichting en de achterlichten met led-technologie helpen ook om energie te besparen.